Klikněte pro hledání

Běhy Cesty Kola

Baitel tour, 22 třítisícovek s QR kódem anebo 6 nádherných jezer. Livigno láká i v letní sezoně

Sdílet

Livigno, ležící v malebném prostředí italských Alp, mezi Švýcarskem a Stelviem, láká milovníky přírody, aby zde prozkoumali (nejen) síť místních turistických stezek. Tento region, často přezdívaný „Malý Tibet“, se pyšní 1 500 kilometry tras, které se vinou nedotčenými lesy a alpskými loukami, a nabízejí osvěžující únik do náruče přírody.

Turistické stezky v Livignu jsou přizpůsobeny všem úrovním, od pohodových procházek až po náročné výstupy, a poskytují jedinečné zážitky.  Trasy, které lze zdolat pěšky nebo s využitím lanovky, vedou až do nadmořské výšky 3 000 metrů a skýtají úchvatné výhledy na okolní krajinu.

Rozmanité stezky v Livignu se klikatí klidnou krajinou, kde si turisté mohou užít čerstvého horského vzduchu a propojit se s přírodou. Trasy jsou promyšleně navrženy tak, aby byly přístupné pro každého. Rodiny se mohou těšit na tematické krátké túry, které poskytují jedinečnou příležitost poznat místní flóru a faunu během půldenních výletů. 

Pro ty, kteří hledají náročnější dobrodružství, se Livigno může pochlubit 22 vrcholy přesahujících 3 000 metrů. Deset z těchto špic, včetně Cima Cavalli, Cima Fopel a Monte Breva, je vybaveno QR kódy, které jsou přístupné prostřednictvím aplikace MyLivigno. Ta umožňuje dokumentovat výstupy a vytvořit si digitální „vrcholový deník“, abyste mohli znovu prožívat svá vysokohorská dobrodružství.

Livigno představuje také ráj pro milovníky trailového běhu s bohatou nabídkou tras vhodných pro všechny úrovně zdatnosti. Běžci zde mohou prozkoumávat přírodní krásy regionu, od mírných tras v blízkosti vesnice až po náročné vertikální stezky dosahující vrcholů vyšších než tři tisíce metrů nad mořem. Mezi trasami zaujímá významné místo Livigno Skymarathon, který láká běžce svými nádhernými panoramatickými výhledy a náročným terénem.

Měří přibližně 34 kilometrů a s převýšením přibližně 2 700 metrů a poskytuje neopakovatelnou zkušenost, umožňující obdivovat 360° panoráma majestátních hor a rozmanitých ekosystémů, od alpských luk po skalnaté hřebeny. Závod Livigno Skymarathon, konaný každý rok v červnu, přitahuje účastníky z celého světa, kteří touží zdolat tuto úchvatnou vysokohorskou trasu. Trať je však dostupná po celý rok.

Milovníci jezer naleznou v Livignu skutečnou pokladnici přírodních krás – po celém regionu se nachází šest nádherných alpských jezer, z nichž každé má svůj vlastní jedinečný půvab a láká turisty k prozkoumání břehů a ponoření se do klidného prostředí. Mezi nimi vyniká Lago Nero, známé svou tmavě vodou barvou, která zrcadlí okolní hory a vytváří výrazný kontrast s živou zelení. Jezero Lach da li Mina, ležící uprostřed alpského ledovce, nabízí únik do srdce hor, zatímco Lach dala Valeta láká křišťálově čistou vodou a je zasazeno do malebného údolí.

Pro ty, kteří hledají samotu, představuje Lach da la Forcola řadu vysokohorských jezer nacházejících se ve vysokých nadmořských výškách, jejichž čistá a chladná voda poskytuje osvěžující odpočinek unaveným. Jezero Lach dal Vach zaujme fascinujícím tyrkysovým odstínem, který je výsledkem přítomnosti fosforečnanu měďnatého v jeho vodách. Nabídku doplňuje Lach dal Mont, jedno z největších jezer v Malém Tibetu, obklopené rozlehlými loukami a nabízející úchvatný výhled na okolní vrcholy. Můžete zde užít klid nedotčené přírody, či se zastavit k odpočinku a regeneraci v jedné z tradičních chatek baitel na břehu jezera.

Kromě malebných jezer a vrcholů Livigno nabízí návštěvníkům možnost vydat se na malebnou Baitel Tour – právě cestu objevování skrytých horských bud, zvaných „baitel“. Jsou to malé chaty ze dřeva a kamene přístupné veřejnosti, vybavené kuchyní, kamny, stolem a venkovními lavicemi, které poskytují ideální místo k odpočinku a vychutnání si jídla uprostřed krás přírody.

Túra začíná na vrcholu Carosello 3000 a vede po stezce, která je obklopena několika půvabnými baitely. Od kultovního Baitel del Madonon až po rustikální Baitel del Canton procházíte úchvatnou krajinou, včetně strmých sestupů a klikatých cest přes svěží louky a husté lesy. Tato přibližně tříhodinová trasa nabízí panoramatické výhledy jako žádné jiné. V první části cesty se otevírá 360° výhled na majestátní hory. Jak stezka pokračuje, ponoříte se do krajiny připomínající pohádku s místní faunou, dřevěnými chatami a malebnými loukami. Pozor: Tato trasa je poměrně dlouhá a náročná, zejména díky strmým sestupům.

Stezky v Livignu jsou lemovány také typickými malghe, alpskými statky, kde mohou návštěvníci ochutnat autentické místní speciality z čerstvých regionálních surovin. Nabízejí také praktické zážitky jako návštěvu teletníku, dojení krav a koz a prohlídku procesu výroby sýrů, jež je zakončena ochutnávkou lahodných mléčných výrobků.

„Ať už toužíte po klidných túrách, výzvě vysokohorských výstupů nebo vzrušení z trailového běhu, Livigno nabízí jedinečný zážitek. Objevte krásu italských Alp, zlepšete si náladu a vytvořte si tu vzpomínky na celý život,“ komentuje Luca Moretti, generální ředitel turistického sdružení Livigno.

Foto: Enzo Bevilacqua, Roby Trab, Hansi Heck/Livigno

Naše reportáže z Livigna najdete zde: běžecké Stralivigno a cyklistické eGiro.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *