Klikněte pro hledání

Běhy

Kdo nevycvakne, vyhrává… Krakonoš v pedálech se znovu vydá až na Pražskou boudu

Sdílet

Na kole po největších českých horách, i s návštěvou polského území a ultimátním místy až 33% stoupáním na Pražskou boudu? Ano, Krakonošův cyklomaraton je tady už pojedenácté (15. 6.). A nabídne opět dvě trasy, kratší 91 km a delší 136 km, obě součást poháru RoadRace, resp. RoadMarathon Cupu. Na špici se očekává souboj o uvolněný trůn.

„Trasa zůstává stejná jako loni, v úterý jsme ji projeli s kluky z našeho týmu (Expres.cz/BMD Kolín) na zkoušku,“ říká ředitel závodu Jan Slavíček. Tedy z Trutnova přes Žacléř do polské Lubawky, pak po loni novém asfaltu na Pomezní boudy, dále do Pece pod Sněžkou, na Pražskou boudu, do Strážného, na Hoffmanovy boudy a zpátky do Trutnova na náměstí Republiky.

„Silnice jsou slušné, pouze úsek po největším stoupání a po bufetu od Pražské boudy k Oddechu je hodně špatný. Pak ještě sjezd od Tetřevek vypadá hůř, díry jsme označili barvou. Jsme na horských silnicích, taková je realita. Po trati máme částečnou uzávěru. Jen na stoupání k Pražské boudě z Pece auta jezdit vůbec nebudou. Ale rozbíhá se sezona, musí se i tak dávat pozor,“ doplňuje.

Krakonoš se letos poprvé potkává s uměním v bývalé továrně, kterou zrekonstruoval zdejší podnikatel a mecenáš Rudolf Kasper, cyklista a také sponzor elitního hradeckého týmu. „Páteční prezentace bude probíhat právě tam v EPO1 od 18 do 20.30 tam a nabízíme i druhou vstupenku zdarma na tamější výjimečnou cyklistickou výstavu Jízda. Navíc v 19 hodin tam proběhne beseda s bývalým reprezentantem Petrem Benčíkem. To spojení sportu s kulturou se nám moc líbí,“ přidává Slavíček. V sobotu už pokračuje vyzvedávání startovních čísel na známém místě v centru města v Uffu (od 7 do 9.30).

Na trati pak na Pomezních boudách objevíte zajímavou podobu občerstvovací stanice. Na jedné straně silnice rychlý závodní bufet, na straně druhé stolky, židličky, kafíčko a štrúdl pro ty, kdož se nerozpakují na chvilku zastavit, aby se pak o to lépe znovu rozjeli z kopce dolů k Maršovu a Peci.

Tam pak čeká před poštou a cílem rychlostní prémie fanzóna se živou muzikou a pivem Krakonoš za 15 Kč. A v cíli? „Osm masérů u čtyř lehátek. Od 12 hodin, dvacet minut na jednoho člověka, můžete se objednat na čas a pak jim taky zaplatit podle své spokojenosti,“ vysvětluje Slavíček další chvályhodné vylepšení podniku.

Jak to vypadá s účastí v den, již vícekrát zmiňované neuvěřitelné termínové kolize (s L´Etape Czech a českým pohárem v Kyjově)? „Lidi se hlásí na poslední chvíli, pořád to jde, máme jich zatím necelých šest stovek, což je asi o trochu míň, ale ne zásadně. Spíš nám závodníky asi odebral český pohár,“ krčí rameny Slavíček. Přesto tu v rámci přípravy na mistrovství republiky příští týden pojede kompletní tým Elkov/Kasper, také Expres.cz/BMD Kolín se všestranným slovenským šampionem Matejem Ulíkem a další. Naopak jistě chybí obhájce prvenství Petr Fiala (L27/Integray).

„My jsme zůstali v obvyklém termínu, ale L´Etape se o týden posunula… Už s tím nešlo nic dělat, ale později jsme se dohodli na spolupráci na příští rok 2025, my pojedeme 14. 6., oni 21. 6. Organizujeme i společné vyjížďky, nebo přemýšlíme o soustředění,“ hledá smírnou cestu Slavíček.

Ještě letos potkáte i známé tváře. Petr Benčík se vydá na kratší trať, stejně jako možná i Roman Šebrle, olympijský vítěz v desetiboji a moderátor Primy, nebo Jakub Holuša, mistr Evropy a dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa v běhu na 1500 metrů v hale, který se v poslední době věnuje kolu velice seriózně. Eliťáci zde podle tradice pojedou s handicapem pěti minut, tedy na dlouhou trať se vydají se závodníky z kratší.

Reportáž u posledního RoadCupu Tour de Brdy je zde.

foto: Krakonošův cyklomaraton/Jan Brychta

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *