Klikněte pro hledání

Běhy

Když kance vystřídali běžci aneb Mrtvý závod na Vávrově palouku

Sdílet

Tradiční běžeckou slavnost, podzimní klasiku Lesní běh v Senohrabech, zahájili kanci, kteří před pár dny zryli komplet Vávrův palouk, epicentrum závodu. Myslivci je neztrestali, „zmrtvěl“ až závod, kde dva muži, navzdory intervalovému startu doběhli v na vteřinu stejném čase (29:50).

Petr Pechek je historickým vládcem senohrabského běhu. V 63leté historii vyhrál teď už pět a půl krát (Kamila Gregorová mezi ženami v součtu na tratích 4 i 8 km už dokonce šestkrát a drží tu i oba traťové rekordy). Jan Ferdinand Polášek se dočkal poprvé.

„Rozhodl jsem se na poslední chvíli, cítil jsem ještě únavu z Argentiny,“ říkal Pechek. zkušený 36letý běžec, který minulou neděli běžel dlouhý horský závod 44 km na mistrovství světa v Patagonii, ale aklimatizaci už zvládl. Na mezičase vedl o sedm vteřin, v druhé polovině mírně ztratil. Ale nelitoval. Teď vytáhl s sebou na trať i ženu, Blanku Golobovovou, šéfredaktorku běžeckého magazínu Run.

To lyžař Polášek, taktéž zdejší pravidelný účastník, loni třináct vteřin za Pechkem třetí, se usmíval: „Nevěděl jsem, jak jsem na tom, startoval jsem pět minut před Petrem. Ale prý jsem měl o pár setin lepší čas…“ Oficiální výsledky však ukazují jen na celé vteřiny. Třetí skončil o víc než minutu Jan Mrázek, orientační běžec a teď i spolupořadatel pražské parkové série.

Mezi odolnými ženami byla nejlepší (38:19) Jekatěrina Zanožina, která převzala vládu po loňské vítězce Báře Havlíčkové. mj. účastnice mistrovství světa v běhu do vrchu a manželce skvělého běžce Honzy Havlíčka. Na čtyřce dominovala triatlonová šampionka Lenka Fanturová (19:13).

Trať byla díky organizátorům-srdcařům opět perfektně připravená. Krom černé zvěře ji důkladně zryly i stroje lesníků, neboť vinou kůrovce tu padlo hodně stromů. Zasloužilí běžci si tak aspoň užili nová panoramata a pro nohy příjemný terén. „Právě v těch úsecích mezi pokácenými kmeny se mi běželo nejlíp,“ vyprávěl Miloš Smrčka. Opět výtečný – 15. za 33:07 (je mu pětašedesát…) na hodně terénní a letos i slušně blátivé (díky za pevný grip moje VJ Boldy) osmičce.

Jako vždy tu vládla báječná atmosféra s vůní ohně, na němž se opékaly buřty. Běhaly děti i rodičové, mladí i staří, běžci, lyžaři, vodáci i ti mnohojetníci, kteří se zařazení brání.

Kompletní výsledky najdete na www.irontime.cz

Foto: Tomáš Nohejl, pořadatelé

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *