Klikněte pro hledání

Kola

Indurain, pětinásobný král Tour, pojede Titan Desert na biku

Sdílet

Podle expertů i fanoušků nejlepší španělský cyklista všech dob Miquel Indurian, mj. pětinásobný vítěz Tour de France, pojede příští rok na jaře proslulý etapový závod horských kol Titan Desert v marocké poušti.

„Hrál jsem si s tou myšlenkou už několik let a nyní jsem usoudil, že je třeba začít dělat nové věci,“ prohlásil při prezentaci nadcházejícího 15. ročníku.

Navlékne číslo 15 také proto, že Indurain vyhrál jako 1 Španěl celou Tour 5x v řadě. Pojede v dresu týmu KH-7, vedeném Melciorem Maurim, mužem, který mu „vozil vodu“ už před pětadvaceti lety na silnici v dresu Banesta. Hra s čísly znamená pro Induraina hodně – poprvé vyhrál Tour s 35 a poprvé vyhrál Giro s 25…

„Zkusíme, chceme dokončit, ale hlavně si užít šest dní na kole. Samozřejmě budeme závodit, ale především chceme dojet do cíle,“ dodala nyní 55letá legenda, která ukončila vrcholnou kariéru v roce 1996. Ostatně tým KH-7 vysílá i obhájce posledních čtyř prvenství Josepa Betalú nebo trojnásobnou vítězku Annu Ramírezovou.

Na horském kole nemá Indurain tolik zkušeností. „Ale Titan vyžaduje hlavně rytmus, a když přijdeš ze silnice, je to o něco snazší. Avšak zase rozhodují technické faktory, duny a umění využívat navigaci. Doufám, že mě to pořádně naučí,“ usmál se. Zato šlapat ve vedru, to byla vždy jeho přednost. „Ale v poušti jsem nikdy nebyl,“ dodal.

Titan Desert už přilákala další slavné silničáře. Jeli tu Abraham Olano, Laurent Jalabert, Claudio Chiapucci nebo Joaquín Rodriguez. „Vyprávěli mi o tom, že si to opravdu užili a prožili i těžké okamžiky. Je to pro mě znovu velká výzva jako když jsem se kdysi chystal na Grand Tour,“ přidal ještě. Opět pojede další slavný silničář Sylvain Chavannel, rekordman v počtu účastí na Tour.

Letošní ročník ochutnali také dva přední čeští bikeři Marek Rauchfuss (10. v pořadí) a Filip Adel (17.). „Byla to zkušenost na hranici sportovní regulérnosti, jakou považujeme za běžnou u nás. Přes šest set kiláků v šesti dnech v poušti s Garminem a check pointy… Dakar na kole,“ povídal Rauchfuss.

„Hodně záleželo na umění navigace i hlavě. Jedeš a přitom musíš v plné rychlosti a na kamenech pořád něco naklikávat do budíku a hledat ideální řešení. Najednou bloudíš v dunách, ztratíš se, a co s tím? Tušíš směr, ale nemůžeš trefit správnou cestu. Nebo jedeš v balíku deseti lidí a najednou jsou tři z nich kus stranou, přitom víš, že na tom nejsou líp než ty. Navíc se jelo hodně po rovině, na větru, k tomu hlídáš defekt, koukáš na soupeře. Fakt náročný. Jiný styl závodění, silný zážitek,“ popisoval.

Miquel Indurain (vpravo) si vyhlíží bike na pouštní dobrosružství.
Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *