Klikněte pro hledání

Běhy

Psa nevyhnali, děti ano. Král Točné se běžel v nečasu

Sdílet

Počasí letošnímu Králi Točné opravdu nepřálo. Po celotýdenní podzimní pohodě se v sobotu na hřišti U letadýlek na letišti Točná na jižním okraji Prahy vzájemně doplňovali déšť a studený vítr. A že jim to šlo… Ale jak říkají maďarští Rumuni – není špatné počasí, to jenom lidi stojí za houby. A těch bezmála dvě stě malých i velkých účastníků letošní Žaludské osmy za houby rozhodně nestálo.

Oproti loňskému roku došlo k drobným úpravám tratí – v maximální možné míře byl eliminován asfalt a i dětské tratě se přesunuly více do lesa. A je třeba dodat, že šlo o dobré rozhodnutí – v lese nebyly pocity nečasu tak intenzivní.

Na startu dospělých závodů se i letos objevila velmi pestrá směsice sportovců z rozličných komunit. Kanoisté, veslaři, atleti, triatleti, orientační běžci i jeden bosoběžec – radní pro sociální věci, zdravotnictví a sport Lukáš Findeis, zastupující Městskou část Prahy 12, která Žaludskou osmu jako každoročně podpořila. Milovník ultramaratonů se však nakonec nechal přesvědčit (terén na Žaludské osmě skutečně není typizován na bosoběh) a jakousi tenkou tkaninu si na nohy přeci jenom navlékl.

Královský titul nakonec z loňského roku obhájil Lukáš Gdula. „Jsem v přípravě, čeká mě kvalifikace na Tokio“, vyprávěl v cíli pardubický chodec. Letos mu mistrovství světa v Kataru uteklo o 30 vteřin, což je na 50 km chůze skutečně k naštvání… Druhý doběhl do cíle Jan Žaloudek z Eleven Run teamu, mj. desátý na mistrovství republiky v maratonu v rámci PIM za 2:35:57. A třetí pak předměřický běžec i pádler Ondřej Zadrobílek.

Ženskou korunu si tentokrát odnesla orientační běžkyně Iveta Šístková z Fox klubu Praha; sklonit se před ní musela jak druhá Lenka Fanturová, triatlonistka z VSK FTVS, tak i milovnice OCR Tereza Janečková.

Nejrychlejším běžcem nad 50 let se stal David Jindra, mezi ženami z kategorie zkušených zvítězila Karla Mališová.

Nejmladším kategoriím jako již tradičně vévodily kanoistické oddíly – svěřenci Davida Kotrče ze Sportu Zbraslav, závodníci místního Spartaku Modřany, borci a borkyně z Loko Braník a samozřejmě z KVS Praha byly zastoupeni ve všech kategoriích v míře větší než vrchovaté a diváci byli svědky mnohdy velmi lítých soubojů. A neztratili se ani lyžaři –  běžci ze Slovanu Praha Zdravotník.

Výsledky jsou k nalezení na www.dgp.cz a www.sportt.cz. Děkujeme všem účastníkům letošního Krále Točné i členům doprovodu a smekáme před nimi; jsou to sportovci, kteří by sice v tomhle počasí psa nevyhnali, ale svoje ratolesti klidně a i sami půjdou v klidu moknout a „kosnout“. Na hřišti U letadýlek je zase za rok rádi uvidí.

Text: Pavel Mráz, foto: Martin Kolanda

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *