Klikněte pro hledání

Lyže

Druhý Skialpujfest v Peci už běží. Noc tuleních pásů se půjde po náhradní trati

Sdílet

Jaký má vztah věhlasný horolezec Marek Holeček k tulením pásům? Všechno, na co by vás ani nenapadlo se zeptat o skialpech, se dozvíte na druhém Skialpujfestu v Peci pod Sněžkou. Chystá se na víkend 19.-22. ledna 2023. A dva dny před statrem potvrdili pořadatelé, že navzdory složutým podmínkám proběhne také ikonický závod Noc tuleních pásů na báhradní trati povětšinou po sjezdovkách o délce asi 10 kilometrů.

Teď tedy naplno, jen aby ještě Krakonoš trochu přisypal a přimrazil…, přáli si (částečně) marně. Premiéra totiž byla poznamenaná covidovými odklady a hysteriemi, takže proběhla fakticky letos v březnu jako jakýsi nultý ročník. „Ukázal nám pár věcí, takže jsme se posunuli ve všech směrech. Mění se koncept. Chtěli jsme nabídnout za jeden poplatek veškerý program, teď máme levnější základ s přednáškami (490 Kč) a workshopy si dokupuješ,“ říká Jan Klouček, jeden z hlavních organizátorů.

Nemění se však filozofie, dát dohromady setkání milců tuleních pásů všeho druhu a nabídnout jim vycházky, túry i závod, ale i poznání nebo testy materiálu. Tak, jak si přeje a už roky v praxi provozuje Gabo Adamec, horský vůdce a letitý ambasador skialpinismu v Česku a na Slovensku, svých domovinách.

Ve čtvrtek začne registrace, můžete se vydat na první výšlap a večer proběhne zahajovací párty. V pátek se plánují přednášky a workshopy o základech skialpinismu, Martin Honzík promluví o první pomoci při lavinové nehodě, o sjezdech, záchranářích nebo závodním skialpinismu i slovenských horách. Večer vystoupí horolezkyně Klára Kolouchová, ale také Marek Holeček s Radkem Grohem. V sobotu se dá zdokonalit ve znalostech materiálu včetně tak důležitého bootfittingu, trasy v okolí Pece představí bývalý elitní světový biatlonista Ondřej Moravec, bude další lavinový kurs a o předpovědi počasí v horách pohovoří (nejen) televizní specialistka Alena Zárybnická. Noc tuleních pásů startuje v 16.30 a po ní následuje neméně vyhlášená after párty s vyhlášením výsledků. V neděli pokračuje testování lyží, bot a další výbavy (značky Fischer, Atomic, SkiTrab, Dynafit, Kästle, Blackcrows, Leki, Salomon, Scott a další). Fyzioterapeutka Kateřina Kmeťová ještě poradí, jak na skialp, aby vás nebolel.

„Ideální skladba se nám jeví, že se chceš hlavně projít na lyžích po horách, přitom si dáš si jednu přednášku a poslední den půjdeš testovat výbavu. Proto jsme program rozprostřeli do více chat po okolních kopcích i přímo v Peci, mezi nimiž se budeš přesouvat na skialpech. Ale ještě to ladíme podle kapacity a podínek do poslední chvíle. Sledujte náš facebook,“ dodává Klouček.

Noc tuleních pásů, vyhlášený večerní závod dvojic, zůstává pevnou součástí – startovné můžete pořídit v balíčku (za 990 Kč). Ti, kdož po závodním adrenalinu netouží, mohou ve stejný čas vyrazit na vycházku okolo Pece s Jiřím Langmajerem, hercem a milovníkem skialpů, a taky Ondřejem Moravcem.

Interesantních osobností tu potkáte plno, i když loni slibované superhvězdy jako Benny Böhm nebo Javier Martin de Villa letos chybějí. „Nechtěli jsme si je všechny vyplýtvat, máme čas v dalších letech. Tahle akce má dlouhodobý potenciál a my mu věříme,“ doplňuje ředitel.

A pokud vás skutečně zajímá Holečkův názor na skialpy, nechte se překvapit. „Já se ho ani neptal, jestli už na nich vůbec stál. Protože jeho parťák Radar Groh, špičkový závoďák (mj. vítěz Noci tuleních pásů, pozn. aut.), je s sebou tahá na výpravy, ale prý je ještě nevyužil. Určitě nám o tom popovídají ve svých vystoupeních, všechny dohromady nás přece spojují hory a Mára je známý šoumen a skvělý až pábitelský vypravěč,“ usmívá se Klouček.

Nezbývá než přijet, že?

Více čtěte na www.skialpujfest.cz

Reportáž z Noci tuleních pásů zde.

Foto: Tomáš Binter

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *