Klikněte pro hledání

Běhy

Lipanskou stezkou se běželo ve znamení pětek

Sdílet

Lipanská stezka, přírodní (vý)běh, zážitkový i poznávací, přece jen oslavil výročí se dvěma pětkami. Mohli jste běžet i pětku, ale hlavní trasa měřila 12 kiláků. A ještě s těmi pětkami: v dvoutisícovém městečku Kouřim nedaleko Kolína, odkud se startuje, natáčel Karel Smyczek oblíbený seriál Bylo nás pět podle nesmrtelné Poláčkovy knihy.

Vyjedete kousek na východ z Prahy a krajina se ještě vzpurně vzdouvá, než lenivě ulehne do polabské roviny. Úvozovými cestami mezi lukami a poli i v lesích se tu běhá nádherně. Teď v přesluhujícím babím létě už vonělo tlející listí a cáry mlhy se povalovaly na zaoraných lánech. Chtělo by se zastavit a spočinout v rozjímání. Jenže nešlo to, na prsou jste měli připíchnuté číslo…

Po náhlém loňském úmrtí starostky a šéfky závodu Zuzany Čihákové se podařilo Lipanskou stezku udržet, i když protentokrát v podzimním termínu, týmu okolo Vojtěcha Bubeníka, který první ročníky pamatuje jako kluk. S epicentrem na Sokoláku, stadionku u sportovní haly, první i poslední metry vedly po hliněném okruhu dráhy… skoro jako finiš cyklistického monumentu v Roubaix. A pak přes hlavní ulici, kus po dlažbě, ven z města, vzhůru do osamělého Království, vsi pod lesem. Pak po měkoučkých stezkách s čerstvým stoupáním k Lipanské mohyle, okolo ní a zpátky. Po ohbí návrší a kraji lesa přes vrchol Hlaváčovy Lhoty (367 m) do Království a Kouřimi. Převýšení 167 metrů, asi třetina po asfaltu, dvě třetiny v terénu. Vzhledem k sobotnímu dešti byla asi lepší volba terénních bot.

Běželo se epicky a rychle. Vyhrál (za 42:46) aspirant reprezentačního dresu 21letý Roman Pazdera (Atletika Kolín) z nedalekých Mlékovic. „Znám to tady moc dobře. Zahájil jsem přípravu na mistrák v přespolním běhu. Asi na druhém kiláku při stoupání už jsem byl sám, a nemusel se moc trápit,“ usmál se.

O čtvrt století starší Jiří Miler (Lawi Stars), neomylný sběratel triumfů v kraji, který tu chodil do školy a žije v sousedním Borku, se tak musel přímo doma spokojit s druhým místem. „Tady to nešlo, vždyť má letos osobák na pětku o minutu lepší (14:38!),“ uznal soupeře. Zpět zůstal skoro dvě minuty. Až čtvrtý za ním kolínský Petr Harnoš a pátý Jan Herda z Peček (a SKP Nymburk).

Zato Gábina Veigertová si opět užila pěkný víkendový double. Po triumfu na sobotní silniční klasice Hronov-Náchod přidala výhru tady, doběhla tu třetí absolutně (46:55). „Brzy už jsem kluky před sebou neviděla. Ale ty za mnou vlastně taky ne. Běželo se mi dobře,“ říkala jičínská běžkyně Poko running teamu.

Jak by ne, ten kraj si zkrátka musíte zamilovat. Lidé tu prý žili už v době kamenné tři tisíce let před naším letopočtem. Název Kouřim podle pověsti vznikl od kouře, jímž dával Lech signál bratru Čechovi, kde se usadil. Město založil patrně Přemysl Otakar II. a po třicetileté válce bylo téměř zničeno včetně historického opevnění. A to ještě skoro dvě století předtím byla na lipanském návrší rozdrcena husitská vojska Prokopa Holého… Teď o neděli ve dvoutisícovém městečku dýchla aspoň půvabně starosvětská nálada.

Tak za rok už zase na jaře: 2. dubna, měsíc po nedalekých silničních Pečkách, pište si do kalendářů.

Kompletní výsledky najdete zde.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *