Klikněte pro hledání

Kola

Lumos Ultra MIPS. Tuze chytrá přilba (nejen) do města

Sdílet

Dostala se nám do rukou přilba Lumos Ultra MIPS. A není to obyčejná přilba, je totiž smart. Slovíčko smart se v poslední době stalo takřka všudypřítomným, od boomu smartphonů, přes smart televize, ledničky až po celá smart města. Pokud si představujete, že jedním z parametrů je možnost párování s aplikací v mobilu, budete mít i v případě přilby Lumos pravdu.

Pod moderně pojatou pohlednou skořápkou se totiž kromě obvyklého materiálu určeného k deformaci v případě nehody skrývá ještě baterie, která napájí integrované osvětlení i systém komunikace s okolím. V přední části najdeme světlo s bílými COB (chip on board) diodami, vzadu dvojici červených plus směrová světla.

Ta lze ovládat přiloženým dálkovým ovládáním, které se montuje na řídítka. Stiskem tlačítka směrovku aktivujete,  dalším stiskem vypnete. Jasné jako facka a v městském provozu aspoň dáte zřetelně najevo své úmysly. V případě, že si pořídíte prémiový dálkový ovladač, získáte navíc ještě funkci brzdových světel, kdy přilba rozpozná zpomalení a signalizuje to dozadu blikáním červených diod.

Celý systém se zapíná tlačítkem v zadní části přilby, kde se nachází také USB-C port pro nabíjení baterie o kapacitě 1100 mAh. S aplikací Lumos Companion propojíte helmu přes bluetooth se svým smartphonem a můžete zapínat a vypínat světla, směrovky, volit si jednotlivé styly svícení a blikání, nebo evidovat své jízdy,

Lumos je kompatibilní i se Stravou. V případě použití s hodinkami Apple watch pak lze dokonce aktivovat směrovky pohybem rukou, ačkoliv zde vyvstává otázka, jestli nadbytečné pouštění řídítek za účelem gestikulace nějak významně přispívá ke zvýšení bezpečnosti cyklisty. 

Po nasazení na hlavu helma dobře padne, všechny popruhy se nastavují tak, jak jsme zvyklí z jakékoliv jiné helmy, velikost stačí doladit klasickým kolečkem vzadu. Jen ve srovnání s lehoučkými XC nebo silničními skořápkami je daleko více cítit, že máte na hlavě „kus materiálu“. Bez zvýšení hmotnosti by však jen stěží šlo integrovat baterii.

Při jízdě helma drží tam kde má, nikde netlačí, nic na ní nepřekáží výhledu nebo pohybu, vlastně jedinou výtkou je poněkud horší odvětrání. Když ovšem vezmeme v úvahu primární zaměření, tedy dojíždění do práce a městský provoz, dá se větší procento zakrytého povrchu hodnotit vlastně spíš jako benefit. Do práce obvykle nejezdíme naplno v potu tváře, spíše si chceme za lehkého jarního deštíku dovézt do kanceláře suché vlasy. V tom nám Lumos pomůže určitě více než závodní model, který je samá díra.

Na trailu nebo při sjezdu si vyšší hmotnost v podstatě neuvědomíte, ti, kdo jezdí závody, pak logicky sáhnou po specializovaném náčiní. Jakkoliv jsem tedy na začátku testu měl obavy, že helma původem z crowdfundingového Kickstarteru (potřebných 60 000 $ vývojáři získali za pouhé 4 minuty) bude odtržená od cyklistické reality a na hlavu si možná nasazuji spíše marketingový produkt než ochrannou pomůcku, reálná zkouška ukázala, že tvůrci odvedli zodpovědnou práci.

Přinesli tak na trh velmi dobře fungující přilbu se zajímavým vzhledem a praktickými funkcemi. Od začátku byla určena pro dojíždějící a městské cyklisty a přesně pro ty je také skvělou volbou. Koneckonců pro jezdce s menšími sportovními ambicemi, který třeba střídá městské kolo v týdnu s elektrokolem o víkendu, by mohla také představovat perfektního univerzálního parťáka.  Distribuci na českém trhu zajišťuje firma Schimdler z Kravař.

Text a foto: Ivan Pindúr

Lumos Ultra MIPS

smart přilba

hmotnost: 370 g

integrované osvětlení: ano

kapacita baterie: 1100 mAh

výdrž svícení: až 10 hodin

velikosti: S (51-55 cm), M – L (54-61 cm), XL (61-65 cm)

barevné provedení: bílá, černá, červená, limetková, modrobílá

cena: 3 690 Kč

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *