Klikněte pro hledání

Běhy

Brožovská s De Cillisem si dotančili pro Sportovce roku Prahy 14

Sdílet

Velmi těsný souboj o trofej Sportovce roku 2021 Prahy 14 pro sebe získali tanečníci Kamila Brožovská a Cristian De Cillis z Hostavic, osmí na loňském evropském šampionátu. Jako teprve druzí v historii si tak zasloužili prestižní skleněný hranol a vlastní obraz známého kreslíře Milana Kounovského. „Moc mě to těší, že jsem se dostala do takové společnosti i za její ocenění,“ řekla vítězka ankety.

Nejlepší sportovce padesátitisícové pražské části volilo na tři desítky klubů a oddílů, sídlících v Praze 14 a pět zástupců radnice. Výběr odvětví byl ještě pestřejší než loni: atletika, softbal, tenis, fotbal, karate, taekwon-do, umělecké plavání, florbal, sportovní tance, triatlon, aerobik a dokonce i cheerleaders… Poprvé se vyhlašovali i nejlepší handicapovaní sportovci.

Hvězdou roku už dříve vybrala široká veřejnost Terezu Valentovou, patnáctiletou tenisovou naději, čerstvou vítězku turnaje v Casablance nebo čtvrtfinalistku juniorky Australian Open. „Asi už splnila všechny cíle, já je mám zatím před sebou,“ komentovala na pódiu s úsměvem nečekaný konec kariéry teprve 25leté bývalé světové jedničky Ashleigh Bartyové. Skleněnou hvězdu ji předala její loňská předchůdkyně, atletka Bára Křížová.

Do síně slávy sportu Prahy 14 byl jejím prvním členem Danielem Pasinim, zakladatelem softbalového klubu Spectrum, který ho tak loni předstihl, jmenován Lumír Ruzha in memoriam. Původem hokejista Slavie a později nezdolný stolní tenista dokázal získat titul mistra světa ještě v 91 letech a dokonce až v Las Vegas. Ocenění převzal jeho syn Aleš Ruzha, který na otázku, kdy ho s raketou za stolem poprvé porazil, jen s úctou přiznal: „Nikdy…“.

Prvním handicapovaným sportovcem roku se stal Pavel Fiala, kvadruplegik a stolní tenista, třetí z loňského mistrovství republiky spolu s Milanem Krejčím. Čím si cenu zasloužil? „Vytrvalostí,“ pokrčil skromně rameny, však takhle hraje už víc než čtvrt století.

Naděje roku se jmenuje Ondřej Faltin z klubu Sonkal, držitel týmové bronzové medaile z mistrovství Evropy v taekwon-du. „Cenu si zasloužím, dávám tomu opravdu hodně,“ prohlásil suverénně. On svého otce, dvojnásobného mistra Evropy veteránů ze stejného šampionátu na Krétě, taky ještě nepřemůže, ale už se doma občas poperou. „Někdy mi ta ruka ulítne,“ připustil táta Jiří Faltin při popisu vzájemného souboje. Následné vyjádření matky se nám získat nepodařilo…

Týmem roku jsou starší žákyně akvabely z hloubětínské bašty uměleckého plavání SK Neptun, české mistryně. Tereza Smetanová se navíc sólo i v páru s Matyldou Jandovou ukázaly na evropském mistrovství v Rijece.

Trenérem roku byl zvolen Josef Duda, který byl mezi kandidáty už i loni. Jeho svěřenkyně juniorky Spectra tehdy postoupily do extraligy a získaly cenu Tým roku. Teď nejvyšší tuzemskou soutěž rovnou jako nováček vyhrály. Kdo se o víc zasloužil, zda hráčky či jejich kouč, dívky svorně vykřikly: „No přece my.“ A kam míří výš? „Asi na olympiádu, ne?,“ dodala Adéla Longinová. Tak se máme na co těšit.

O hlavní ceně Sportovci roku se rozhodovalo nelehce. Vždyť její obhájce Tomáš Klein měl za sebou snad ještě lepší rok než loni, jako první evropský softbalista získal double. S reprezentací se stal evropským šampionem a jako host v dresu dánského týmu Horsholm získal Ligu mistrů! „Ten národní tým stavím asi výš,“ porovnal oba úspěchy. Jenže tentokrát ho předčila žena…

Kamila Brožovská z proslulé taneční školy Astra si pro ni přišla i se svým partnerem Cristianem De Cillisem. „Italové jsou nejlepší tanečníci,“ nenechala nikoho na pochybách o své volbě. Ve standardních tancích spolu obsadili osmé místo na mistrovství Evropy, i za omezeného soutěžního programu zapsali řadu dalších pozoruhodných výsledků.

Slavnostní večer v industriálních kulisách centra Plechárna na Černém mostě ozdobili třeba Petr Mikolanda, bývalý fotbalista Slavie, Žižkova nebo West Hamu, v roli spolukomentárora, olympijský šermíř Jiří Beran předával hlavní cenu. A devítiletá Nela Novotná z Fit studia D svým jiskřivým představením sestavy aerobiku ukázala, že se na této scéně úspěšných jistě neobjevila naposledy. Hudební část obstarala polovina rokenrolové kapely Lokomotiva, Petr Vondráček za klávesami a Vítek Fiala s kytarou.

„Jsme moc rádi, že jsme se tu zase takhle sešli. Loni nás dlouho brzdil a odkládal covid, teď zase následky situace na Ukrajině. V tradičním dějišti večera, kulturním domě v Kyjích máme uprchlé ukrajinské maminky s dětmi. Ale termín jsme teď měnit nemuseli. Tak snad se letos už zase bude „normálně“ sportovat a příští rok tak konečně všechno proběhne podle plánu,“ popřál všem spokojeně Jiří Zajac, starosta městské části Praha 14.

Loňská reportáž je zde.

Foto: Michal Beránek, kresba: Milan Kounovský

Sportovec roku 2021 Prahy 14 výsledky

SPORTOVEC ROKU

  1. Kamila Brožovská + Cristian De Cillis (sportovní tanec) Taneční škola Astra
  2. Tomáš Klein (softbal) Spectrum Praha
  3. Ondřej Faltin (taekwon-do) Sonkal
  4. Tomáš Mika (vytrvalostní sporty) Mika training
  5. Tomáš Navrátil (florbal) Tigers Praha

TRENÉR ROKU

  1. Josef Duda (softbal) Spectrum Praha
  2. Eva Křápová (cvičení) Sokol Jahodnice
  3. Tomáš Reich (karate) Kamiwaza
  4. Jakub Štoček (tenis) Slavoj Tesla Hloubětín
  5. Nicola Leflerová (taekwon-do) Taekwon-do Praha

NADĚJE ROKU

  1. Ondřej Faltin (taekwon-do) Sonkal
  2. Filip Folkman (skateboard) 3B sports
  3. Matyáš Dvořák (karate) Kamiwaza
  4. Jan Opálka (fotbal) TJ Kyje
  5. Štěpán Sedláček (softbal) Spectrum Praha

TÝM ROKU

  1. SK Neptun starší žákyně (umělecké plavání)
  2. Spectrum Praha juniorky (softbal)
  3. Prague Tigers ženy (florbal)
  4. Viktorie Voříšková-Daniela Soukupová Fit studio D (aerobik)
  5. Black Stars Cheer academy seniorky (cheerleaders)

HANDICAPOVANÝ SPORTOVEC ROKU

  1. Pavel Fiala (stolní tenis) SK vozíčkářů
  2. Jana Kosťová (paraorientační závody) SK vozíčkářů
  3. Jan Rajznover (florbal) SL vozíčkářů

SÍŇ SLÁVY (LEGENDA)

  1. Lumír Ruzha in memoriam (stolní tenis) TJ Kyje
  2. Jiří Mamica (tenis) Slavoj Tesla Hloubětín a Kateřina Vostárková (umělecké plavání) SK Neptun
  1. Jan Šiml (vytrvalostní sporty) SK Novis
  2. Luděk Kvapil (karate) Okinawa Shorin Ryu
Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *