Klikněte pro hledání

Běhy

Beránek neztratil cestu a stal se Králem Točné

Sdílet

Už proslulý kros, resp. pražský trailík, má nového krále Šimona Beránka. Jedna z perel běžeckého seriálu vodáků, Dusmen Grand Prix, vede rokličkami, lesem s Komořanským tunelem pod sebou až na vrchol Čihadla (385 m) a pak dolů zpět po poli okolo letiště na Točné a přináší pravidelně 8,5 km zážitků, které bezprostředně v cíli ani nechcete vyprávět… To teprve později, až popadnete dech.

Užilo si nejdřív plno dětí, hodně vidět byli svěřenci slavného železňáka Jana Strangmüllera z formace Road to Kona, toho ale na start nepustila zraněná noha, tak se aspoň ujal role fotografa… Hlavní hvězdou, byť tady se na ně nehraje, byl kanoista Filip Dvořák, letos šestý ze světového poháru v Szegedu, předtím i dvojnásobný olympionik. Poctivě startoval závody dětí a pak i dospělých, samozřejmě, že i sám vyběhl. Čas 37:02 mu stačil na 15. místo. Sledoval ho i táta Libor, čtvrtý z olympiády v Moskvě 1980, ten tady ještě donedávna dokázal prohnat i elitu, resp. jí sám byl.

Sólo závod na špici (za 31:56) si tentokrát odběhl přírodní objev Šimon Beránek, minulou neděli těsně čtvrtý na Motolských jamkách. „Tady to bylo těžší, musel jsem i dobře sledovat značení. Běžel jsem tady už loni individuální časovku, ale trať jsem si nepamatoval. Je hodně členitá,“ říkal 27letý borec, podle svých slov nejvíc cyklista. Rád by i triatlonista, ale ztrácí při plavání… A běh? Ten mu jde nejlíp jaksi přirozeně, (zatím) bez významně speciální přípravy.

Tři čtvrtě minuty za sebou nechal už naopak odborně vedeného Davida Štrose, člena Perňa systému zátopkovského trenéra Jana Pernici. A na třetí místo se v premiéře ve zdejším terénu dostal triatlonista Jan Dubec z Triexpertu. „Dotahoval jsem, předbíhal, v druhé části šel líp a o klucích před sebou ani nevěděl,“ říkal. Čtvrté místo obsadil první vodák, kajakář Otto Klemperer z Dukly, taky lyžař, cyklista a hráč squashe, nositel slavného jména proslulého dirigenta. „Shoda jmen,“ usmíval se. Uznání zaslouží až neuvěřitelný výkon dalšího kanoisty, maličký teprve 12letý Jáchym Treybal ze Zbraslavi běžel za 39:25, což ho zařadilo na 28. místo v absolutním pořadí.

I před nejlepší ženu, zkušenou bývalou reprezentantku v triatlonu Lenku Fanturovou (41:25). „No jó, bylo to těžký, moc teď neběhám,“ omlouvala se. „Náročné léto za mnou, už je brzy tma, mám dost práce a ještě si dodělávám vejšku… Došla mi energie, jenom trochu plavu (což v jejím případě znamená asi 30 km týdně,… pozn. aut.),“ vyprávěla pravidelná účastnice a zase Královna Točná. Tou druhou se stala nezničitelná nejlepší veteránka Karla Mališová (46:55).

Poté, co dostalo zadost tělo, zasloužil si (konečně) i duch. Zejména omladina si tenhle epilog zasloužila. Hřiště u letadýlek dostalo nadstavbu. Znovuotevřená expozice historických letadel v hangáru zdejšího letiště táhne hlavně na dva klenoty – už známou Lockhead Electru, se kterou lítal Jan Antonín Baťa, a teď čerstvě i Hawker Hurricana, v němž sestřeloval německé messerschmitty v Bitvě o Anglii legendární stíhač Karel Kuttelwascher, dvojnásobný držitel britského Záslužného leteckého kříže. V prosklené vitríně vidíte i jeho mundúr, koženou bundu a kuklu. Možná, že se přece jen časem dočkáme, že skutečné hrdiny, kterých Češi zase tak moc nemají (případně se komunisti snažili o jejich vymazání), budeme náležitě uznávat.

Kompletní výsledky najdete zde.

Foto: Jan Strangmüller/Road to Kona

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *