Klikněte pro hledání

Cesty Lyže

Chumelenice a pak slunce. Na stubaiském ledovci se začíná lyžovat

Sdílet

Třicet centimetrů čerstvého prašanu a pořád sněží, hlásili v pátek. A o víkendu už jen posílali obrázky sluncem zalitých plání… Na Stubaiském ledovci v Rakousku zahájili provoz podle aktuálního plánu. Na co se můžete letos těšit?

„Nepočítáme s nějakými komplikujícími omezeními, spoustu jsme si toho vyzkoušeli už loni, v létě jsme prováděli dole zdarma i testy každý druhý den, teď v zimě to zvládneme denně. Při běžném provozu dojde k většímu rozprostření lidí. Ale samozřejmě ve vnitřních prostorách kabinek i restaurací budeme vyžadovat roušky,“ říká Michal Gstrein, marketinkový šéf stubaiského areálu.

Ten jen dvacet minut od tyrolského Innsbrucku nabízí 110 km sjezdovek (ta nejdelší má 10 km) a 26 vleků a lanovek, které dokáží odbavit až 40000 pasažérů za hodinu. Je to největší ledovcová oblast Rakouska a jedno z nejdostupnějších lyžování pro českého lyžaře. Však už teď sem míří oddíly, rodiny i jednotlivci. Na sjezdovky, skialpy i snowboard, neboť zde mají i proslulý skipark.

Loni se navzdory covidovým omezením a využití obvyklých kapacit jen místními lyžaři na necelých deset procent, se hodně investovalo do dalších služeb. Skipasy se teď prodávají online a ještě v den plánovaného příjezdu ho můžete bez potíží stornovat. Stejně taky si můžete zabukovat online materiál v půjčovně. Parkoviště u dolní stanice máte zdarma. Ale skibus také zdarma jezdí už z Innsbrucku a pochopitelně vás nabere kdekoliv před hotelem nebo penzionem ve stubaiském údolí.

Kdyby vám totiž nestačil ledovcový areál, na dosah a při dobrých podmínkách jsou k dispozici ještě tři další skiareály (+ ještě 9 u Innsbrucku) se 150 km sjezdovek, například v Elferu si můžete přidat i paragliding, Serles láká hodně začátečníky, na túry na sněžnicích nebo večerní lyžování, Schlick 1000 s kulisou Kalkögelu pro fotky i videa. K tomu třeba 73 km tratí na běžky, 40 km sáňkařských tratí a cest nebo tři kluziště.

Snowpark Stubai Zoo proslul svými překážkami a drahami různých obtížností, letos přináší novou jibline s vlastním vlekem. V projektu Powder Department tu najdete značené tratě pro freeski (13 značených tratí) i skialpy s kontrolními body a lavinovými vyhledávači. Základním kladem je přehlednost terénů, téměř odevšad vidíte na dno ledovce k horní stanici lanovky. Vydechnout můžete i v ledové jeskyni nebo na vyhlídkové plošině Top of Tyrol ve výšce 3210 m, odkud vidíte 109 třítisícovek v okolí, či v kapli Schaufeljoch.

A ceny? V základu se nemění, na rozdíl od avizovaných zvýšení cen v českých skiareálech. Dvoudenní skipas pro dospělého je za 117 eur, senioři za 99, mládež (15-18 let) 82 a děti (10-15) 59, do deseti let jezdí s doprovodem zdarma. Existuje však pestrá struktura dalších cen – třeba lyžování od 13 hodin je za 43,50 eur, skipas na jeden a půl dne za 83,50 apod. Skiplus + City s možnostmi pro 22 akcí a aktivit v Innsbrucku.

Pokud hledáte spojení vlastní lyžovačky s návštěvou atraktivní akce, pište si do kalendáře: 5.-7. 11. Otvírací víkend sezony s programem, 11.-14. 11. Sněhové dny s možností testování materiálu, 17.-20. 11. Světový pohár ve freestylovém lyžování, 14.-15. 1. Noc gurmánů Dine and Wine, 28.-30. 1. Powder Departent Ladies Days, 10. 4. Ski and BBQ s přejezdem devíti horských chat atd.

aktuální informace naleznete vždy na www.stubai.at

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

1 Komentář

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *