Klikněte pro hledání

Běhy Kola

Jak triatlonista Kočař buší na prachatickou bránu (Xterra triumfu). Už je na dohled

Sdílet

Nejlepší český triatlonista Lukáš Kočař se ukázal v báječné formě i na osmnáctém vydání prachatické Xterry, nejstaršího terénního triatlonu v Evropě a světové kvalifikace na Havaj. Na vítězství to nestačilo.

Máš na kontě dvě druhá místa, dosud nejlepší výsledek ve zdejším světovém poháru. Jak je hodnotíš?

Jako relativně úspěšný. Dvakrát jsem byl druhý, ale soupeři na tom byli vždycky o trošku líp, ať už v sobotním dlouhém hlavním (1,5-33-10 km) závodě, tak v nedělním short tracku (0,4-8-25 na technicky náročné trati, pozn. aut.). Vytěžil jsem maximum, to jsem rád. Od roku 2015 jsem tady už popáté, pořád buším na ty vrata, vedoucí k vítězství. Dá se říct, že už jsem zkušený, mám to tady zmáklý. Věřím, že se dočkám.

Jak ses vyrovnal s podmínkami, vedro tady bývá pravidlem… A co upravené tratě kola, na shiort tracku šeredně upadla vítězka Duvoisinová?

Loni nebylo začátkem září, myslím, už takové vedro. Trať kola mi vyhovuje, hoši na ní zapracovali, je opravdu pěkná. Náročná, ale hravá a bezpečná, jezditelná. Dala by se sjet asi i na mokru. Moc mě bavila, i když jsem pak v short tracku na technických pasážích taky trochu ztrácel. Zato běžecké profily nad městem mi nesedí vůbec, musel jsem přecházet i do chůze a pak se zase špatně rozbíhal. Při rovinatější desítce by mi stačila možná minuta, abych náskok po kole v čele udržel. Teď zase. Serrieres vyplaval hned za mnou, jel i na kole v háku až snad do pětadvacátého kiláku, až ve třetím stoupání jsem ho setřásl. V depu jsem na něj měl půl minuty a tušil, že to stačit nebude. Stahoval mě pak zezadu ještě Forissier, hrábl jsem si opravdu slušně.

 

…a den na to musel vyrazit ještě na short-track. Jak se ti zamlouvá tenhle formát, prachatický vynález, který se tu konal již potřetí?

Je to hodně drsný, teď to bylo až pekelný po dlouhém závodě. Loni se jel short track den předtím, ale zase jsem ho cítil na dlouhé trati…

Dá to zabrat, navíc když nejseš úplně ready. Asi lepší, když se jede den po hlavním závodě jako show. Pro lidi okolo trati i u televize je to určitě hodně atraktivní podívaná. Holek pár nenastoupilo, ale nás kluků jelo přes dvacet. Atmosféra byla super.

Není to tak snadný doplněk jako v případě rozjížděčky v seriálu světového poháru horských kol cross-country. Jak vidíš perspektivu?

Letos by se mělo ještě dvakrát. V německé Žitavě v rámci mistrovství Evropy a pak na konci srpna ve Francii u Bordeaux jako nějaký ještě víc kombinovaný formát. Na začátek sezony jsme měli samostatný závod v Itálii na Lago di Garda. Tam na to asi sehnali pořadatelé speciální rozpočet.

Pořád zůstáváš i s novým trenérem Lubošem Bílkem věrný rovnocenné kombinaci Xterra a střední/dlouhý triatlon, že?

Ano, zatím to jde, jeho bývalí svěřenci Kienle i Bücherer jezdili taky oboje včetně Xterry. Vyhovuje mi to i z pohledu pestřejších možností tréninků, trenér s tím souhlasí a ani mně se nechce zaměřit se jen na jeden triatlon. Tady v Prachaticích jsme byli poprvé společně na závodě, mohli jsme ihned vzájemně reagovat, byl jsem spokojený.

Má obrovské zkušenosti, vždyť přivedl Kienleho i k tiulu havajského Ironmana… Co objevil pro tebe?

Ano, ví jak lidi připravit, co odtrénovat. Není to o maximálním tréninku, ale chytře vyskládané skladbě. Jsem rád, že se potvrdil i můj pohled na přípravu. Já trénuju víc konzistentně, teď mám ještě líp postavený dlouhodobější plán. Ale není to dogma na každý den, spíš pracujeme s drobnými úpravami. Dřív jsem se víc pohyboval jako by na protipólech. Když jsem byl někdy unavený, nešel jsem vůbec. A pak se někdy zase až moc zničil. To není potřeba. Občas dotrénuju o něco víc, občas víc odpočinu. Teď mě čeká o víkendu mistrovství Evropy v půlironmanovi na Wachlsee u Kitzbühlu.

V Prachaticích bylo na prize money celkem 20 000 dolarů, jinak musí v Česku, kde moc nefungují svazové struktury a se sponzory to je obtížné, i nejlepší triatlonista do práce. Jak se ti daří dát dohromady trénink s masérskou a fyzioterapeutickou praxí?

Víc pracuju přes zimu, kdy dělám maséra. Ale teď jsem se stal na pět měsíců čistě profíkem triatlonistou, protože jsem vinou vládních zákazů ani nemohl pracovat. Občas i teď přes léto ještě dva lidi přes den stíhám, pročistím si při tom hlavu a protáhnu se. Možná od podzimu dostanu nové místo na fyzioterapii v Brně na poloviční úvazek. Uvidíme.

Je ti devětadvacet, správný čas přichází, jak daleko vidíš ironmanskou výzvu?

Mám ji před sebou. Chtěli jsme už letos v létě dát Švýcarsko, teď to vypadá možná na Frankfurt nebo Kodaň. Pořád se neví, jestli to bude. Už by se mělo dát kvalifikovat i na Havaj, na prvním místě jsou tři, na druhém dva sloty. Mohlo by se to povést hned napoprvé, ale to nemůžete nikdy říct dopředu, dokud tu zkušenost nemáte. Pak by se příprava hned zaměřila hlavně na Ironmana.

To znamená, že by sis troufnul i na kombinaci Ironmana a Xterry na Havaji v jednom roce, což dosud zvládli jen Michal Piloušek starší, Tomáš Pavel a veterán Pavel Podešva?

Letos tam je díra měsíc a půl mezi oběma závody, protože Xterru přesunuli na začátek prosince. To by bylo náročné finančně i fyzicky vydržet. Takže buď vyjde Ironman, nebo pojedu Xterru. Ale uvidíme příští rok, kdyby byly závody dva týdny po sobě jako doposavad, byla by to pro mě zvládnutelná kombinace.

Neseš kolík velké sportovní dynastie, plavecký dědeček Bernard je členem síně slávy České trenérské unie, v Prachaticích nemohl chybět táta Tomáš, první hvězda českého triatlonu a plavecký lídr i z Havaje. Na souboj už tě asi nevyzve?

Táta byl v Prachaticích i s mamkou (jistě Petra Abrtová, bývalá úspěšná plavkyně, pozn. aut.). Má operovaný meniskus, moc se mu nechce běhat. Zaplavat si chodí, udržuje se, jezdí i na kole. Ale na závod už to nevidím, nahonil se dost.

Xterra Czech 2021

Muži: 1. Serrieres (Fr.) 2:26:41, 2. Kočař (Česko) -1:34, 3. Forissier (Fr.) 3:00, 4. Sloth Nielsen (Dán.) -5:41, 5. Chané (Fr.) -7:41, 6. Hönle (Něm.) -8:40,…9. Dušek -9:42, 10. Soukup (oba Česko) -12:10, 11. Ruzafa (Špaň.) -13:39,…

Ženy: 1. Duviosin (Švýc.) 2:52:11, 2. Karásková Erbenová (Česko) -5:24, 3. Mairhoferová (Něm.) -6:31, 4. Peronciniová (It.) -9:17, 5. Grabmüllerová -9:58, 6. Zemanová (obě Česko) -11:30…

Foto: Carel Duplessis

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *