Klikněte pro hledání

Cesty

Z Trentina do Grónska. Nejstarší festival horských filmů je tady

Sdílet

Na „normální“ cestování si ještě nějaký čas počkáme. Filmový festival a ještě k tomu s horami online? Proboha, už ne. Aspoň hybrid slibují pořadatelé nejstarší filmové přehlídky s horskou tematikou v italském Trentu. Co aktuální situace povolí, promítnou na místě. A širšímu publiku po celém světě nabídnou filmy na internetu. Aspoň takhle.

Filmový festival Trento se koná již od roku 1952 každoročně, s unikátním zaměřením na vysokohorskou kulturu, tradice a dobrodružné zážitky. Letošní ročník festivalu je věnován Grónsku. Poběží od 30. dubna do 9. května, na internetu budou filmy k vidění až do 16. května.

Po velkém úspěchu „speciální verze“ festivalu v srpnu roku 2020, kdy byla jednotlivá díla prezentována online, se tradiční filmový festival s horskou tématikou bude konat opět na jaře. Promítne nejlepší celovečerní a dokumentární filmy z horského prostředí a z dalších extrémních prostředí naší planety, společně s prezentací nejzajímavějších horolezeckých událostí a literárních děl. Vítá ho plakát inspirovaný Jackem Londonem.

Bohatý program 69. ročníku festivalu je i tentokrát rozdělen na několik kategorií. Letošního ročníku mezinárodní soutěže se zúčastní autoři celovečerních i krátkých filmů, a vítěz získá prestižní ocenění „Zlatý hořec“. Kategorie Speciální projekce se zaměřuje na zajímavosti z hor, kategorie Alp&ism na dobrodružné filmy, tématem kategorie Terre Alte jsou příběhy obyvatel hor, kategorie Orizzonti Vicini zahrnuje filmy realizované v regionu Trentino-Alto Adige a kategorie Muse.Doc. se zaměřuje na přírodu.

Letošní ročník festivalu se věnuje Grónsku. Tento nekonečný arktický ostrov vzbuzuje v mezinárodním měřítku stále větší zájem z důvodu klimatických změn a s tím souvisejících ekologických, ekonomických a geopolitických důsledků. Speciální program Destinace… Grónsko je ideální příležitostní pro poznávání tohoto výjimečného a dosud nepoznaného ostrova, a to i díky sponzorství dánského velvyslanectví v Itálii.

Kromě bohatého programu filmů nebude chybět ani tradiční sekce MontagnaLibri, která patří mezi největší mezinárodní události věnované literatuře z horského prostředí. Prezentace nových literárních děl je jedinečnou příležitostí nejen pro nové autory, ale i pro nakladatele.

Program festivalu bude v nejbližší době dostupný na webových stránkách www.trentofestival.it

Nabízíme krátké anotace na několik nejvýznamnějších děl, prezentovaných filmovými producenty a režiséry v rámci programu filmového festivalu Trento 2021, v kategoriích Premiéry, Mezinárodní soutěž a Alp&Ism. Tak až vám dojde program na Netflixu nebo HBO Go…, zkuste si najít třeba…

CHADDR – A RIVER BETWEEN US

režie Minsu Park (Německo)

Celovečerní dokumentární film o sedmnáctileté dívce Stanzin. Její rodné město v srdci Himálaje v Kašmíru čelí obrovským změnám: globální oteplování a technologický pokrok rychle mění životy lidí. Ještě nedávno musely děti každý rok překonávat nebezpečný horský průsmyk, aby se dostaly z rodné vesnice do školy. Stanzin trvá cesta do školy čtyři dny. Doba se mění a z nebezpečného horského průsmyku se stane dálnice. Režisér Minsu Park sleduje Stanzin a její poslední cestu do školy, než odmaturuje a navždy opustí své rodné město.

ICEMELTLAND PARK

režie Liliana Colombo   (Itálie, Velká Británie)

Zábavní park pro rodiny, zamilované páry, party kamarádů a milovníky zábavy. Nevíte, kam na dovolenou? Nebo se nemůžete rozhodnout, kam se vydat na svatební cestu? Navštivte Icemeltland Park, nebudete toho litovat!

THE WALL OF SHADOWS

režie Eliza Kubarska (Polsko, Německo, Švýcarsko)

Rodina šerpů musí čelit těžkému rozhodnutí poté, co byla oslovena skupinou horolezců, kteří se chtějí pokusit o výstup po dosud nezdolané východní stěně nepálské hory Kumbhakarna. Nejen proto, že výstup na tento vrchol je mnohem náročnější než výstup na Everest, ale i proto, že v místním regionu Kirant je tato hora považována za posvátnou a zakázanou. Podle názoru otce je tato expedice skvělou příležitostí k výdělku nezbytnému k tomu, aby syn mohl studovat. Matka je nejdříve proti, ale miluje svého syna a chtěla by mu umožnit splnit si svůj sen stát se lékařem. Proto nakonec souhlasí s tím, že se expedice zúčastní. Režisérka Eliza Kubarska, která získala ocenění Zlatý Enzian Italského alpského klubu za nejlepší horolezecký film na filmovém festivalu v Trentu 2016, se též expedice zúčastnila. Vypráví o tom, jak se rodina během výstupu na vrchol snaží čelit extrémním podmínkám a náboženskému přesvědčení. Odpustí bohové hory Kumbhakarna šerpům jejich troufalost?

GODSPEED, LOS POLACOS!

režie Nawrot Adam (Peru, Polsko, USA)

Příběh pěti vysokoškoláků na prahu dospělosti, kteří šikovně tahají za nitky sovětského systému a ocitají se na kajakářské výpravě po Americe s šestikolovým vojenským náklaďákem, podomácku vyrobeným vybavením a s minimálními až takřka nulovými vodáckými zkušenostmi. Jejich epická dvouletá cesta vyvrcholí rekordním prvním sjezdem nejhlubšího kaňonu světa a kajakáři se ocitnou v sovětském hledáčku poté, co využijí své nově nabyté slávy k boji za demokracii ve východním bloku.

foto: archiv pořadatelů

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *