Klikněte pro hledání

Běhy Cesty

Vivobarefoot Primus Trail SG. Lehké bosé boty do ještě většího terénu

Sdílet

I tzv. bosé boty se mohou zespoda ozbrojit a zdrsnět, aniž by pošlapaly své ideály. To potvrzuje nový terénní model osvědčených vivobarefootek – Primus Trail SG.

Nejprve se značí připomenout historický exkurs, abyste případně nemuseli dohledávat souvislosti. Bosé boty jsou jedním z fenoménů zdravého žití zhruba deset let, v Česku od vydání knihy Christophera McDougalla Born to Run o mexických běžcích z kmene Tarahumarů (Mladá fronta 2011).

Jejich charakteristickými znaky jsou slabá podrážka s nulovým dropem (rozdíl výšky mezi patou a špičkou), široký prostor pro chodidlo a především prsty a pak i neomezující flexibilita celé boty pro maximální smyslovou zpětnou vazbu – vše podporující přirozenou práci nohy při chůzi. Nepleťte si je s pětiprsťáky, to je zase jiná kategorie.

Nejlépe se i v tuzemsku etablovala kompletní produkce anglické značky Vivobarefoot (na trhu už je od roku 2004), která tu už má svých šest concept storů, i když svým způsobem „bosé boty“ nabízejí i jiné.

Velmi široce pojaté téma zachycuje kniha Naboso od Daniela Howella z roku 2012 (u nás opět vydala Mladá fronta, nyní v konkursu…).  Mluvíme o lidském chodidle – aparátu z 26 kostí, více než 100 svaly, vazy a šlachami a 200 000 nervovými zakončeními. Zkušenost testéra stvrzuje osmiletá zkušenost s už šesti páry vivobarefootek od ikonických sandálů Achilles k vycházkovým kotníkovkám Gobi.

Nové primus-trailovky rozšířily svůj akční rádius do outdoorova především zásluhou celkově robustnější podrážky. Neopouští základní dogmata, ale zkrátka posiluje. To znamená, že zásluhou mocných 5 mm drapáků především v terénu nabízí pohodlí a zároveň perfektní grip – záběr i přilnavost. Samotná podrážka má 3 mm, jako vždy s mimořádnou odolností proti propíchnutí.

Není to pouze běžecká bota, naopak. Bota pro každodenní aktivní „bosé“ použití, v níž se i rádi proběhnete. Ne, že byste zrovna vyrazili na intervalový trénink nebo závod. Ale neváháte s jejich volbou pro prodloužený trek na náročném kamenitém terénu v horách, natož procházku po okolí. Ani pro delší nezávodní proběhnutí, opět raději v přírodě, ideálně po louce, nebo v blátě, ale i po lesní cestě či štěrkovce. A vůbec jim nevadí přechody po tradičních chodnících nebo asfaltkách. Myšleno pocitově pro vaši nohu, ale i čistě fyzicky – s opotřebením vzorku.

Tím přinášejí vyšší level oproti subtilnějšímu předchozímu modelu Primus Trail FG (3 mm podrážka a 3 mm vzorek, spíše určený pro tvrdší povrchy), anebo i prototypovým přechodem Trail Freak, které byly v Česku k sehnání.

Pořídit můžete i veganskou verzi Primus Trail SG Bio, k jejíž výrově se používá přirozený produkt obilného průmyslu zvaný Susterra Propanediol, využívající glukózu z kukuřičného škrobu.

Svrchní část je tvořena prodyšnou, ale velmi pevnou a odolnou – s impregnací i laminací – síťovinou. Okolo kotníku velmi příchylnou (trvanlivě), takže s nazouváním pomůže nejlíp lžíce. Poutko na achilovce dobré, ale nestačí. Potom ale oceníte, jak sedí, aniž byste museli příliš regulovat utažení rychloupínacím stahovákem. A to platí, ať přímo naboso, anebo i s ponožkou. Vnitřní část je tvořena vláknem Soft Dri-Lex, které odvádí vlhkost, má antibakteriální ochranu a tudíž i při dlouhodobém nošení naboso nezavání.

Ostatně výdrž bot je neporovnatelná s drtivou většinou běžné (běžecké i terénní) produkce. I tím může „vysvětlit“ na první pohled vyšší cenu za jednoduchou botku.

Všem „prvně políbeným“ doporučuju počítat s časem na pozvolnou adaptaci z konformně odpružených a uzavřených bot. Jistě, tyto boty samy o sobě nesvádí hned k tempovým dvacítkám… Adaptace i při chvilkovém každodenním nošení, postupně popobíhání, tedy probíhá snadněji než na mnohé minimalistické (s malým dropem) modely jiných značek. Mějte na paměti, že z nezvyklého přetížení hrozí až týdny zakousnutá lýtka. Časem se ale pak naopak obvykle přistoupí i k vyjmutí vložek z bot, čímž se umocní „bosý“ pocit.

Pokud jste v jisté oblasti už zkušeně obeznámeni s jejími přednostmi a efektem, chtě nechtě se připravujete o jiskru nadšení z prvotního okouzlení. To je život. Avšak občerstvení stabilního vztahu má také svůj půvab, možná dokonce vjemově silnější. A přesně takhle to mám s novými primuskami.

foto: Michal Beránek

Vivobarefoot Primus Trail SG

terénní bosá bota

hmotnost: 250 g (velikost 8)

barvy: bleděmodrá s hnědou podešví, rudá s hnědou, rudá s černou, černá s bílou

cena: 2792 Kč

šestičlenná bosá rodinka
Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *