Klikněte pro hledání

Běhy Kola

7 Segments of Bohemia roste do celoročního živého virtuálního závodu, první měsíc kraloval Kollert

Sdílet

Éra nouzových opatření státních aparátů a omezení pohybu lidí pozměnila také závodní scénu, ať už cyklistickou nebo běžeckou. Anebo ji přinejmenším akcelerovala virtuálním směrem.

Bez ohledu na to, že já osobně upřednostňuju živou formu poměřování sportovní výkonnosti, musím uznat „virtuály“ minimálně jako atraktivní alternativu. Zvlášť po celosvětovém úspěchu vimperské aplikace Rouvy anebo třeba v podobě soutěže 7 Segments of Bohemia, která je kompromisem, kde jste „live“, ale taky „sám“.

Segmentový závod je souboj na sedmi virtuálních úsecích ve spojení se známou tréninkovou aplikací Strava. „Časy se mění. Možná už brzy bude o podobné závody větší zájem než o ty živé. Anebo každopádně nabídnou zajímavou alternativu. Zároveň tyto bezkontaktní soutěže můžeme nabídnout firmám jako součást kompletního zážitkového balíčku,“ vysvětluje ideu Marek Blažek z pořadatelské skupiny okolo jeho www.sportovniservis.cz.

Takhle vypadá jedna z tratí.

První část připravili na duben, kdy vyznačili sedm známých tras v okolí Prahy.  Například Vranovský kopec – 3,36 km s převýšením 158 metrů  – vyhrál Michal Kollert časem 6:53 s maximální „wattáží“ 468. Pro porovnání – v absolutní historii vede ženami bývalá bikerka a triatlonistka Kája Polívková (8:21, 291 W), dnes expertka při televizních přenosech a provozovatelka servru Dámy na kole.

Nebo další trasa tzv. krátká Točná, to je 1,79 km s 86 metrů převýšení, kde kdysi v jednom závodě ujeli pelotonu Kulhavý se Štybarem (ale ve sjezdu J). Tam má zase rekordní zápis elitní biker Ondřej Cink. Kopec z Roztok do Leontýnky na 3,7 km nabere převýšení 235 metrů, atd. Testovací kopce jezdí praviudelně řada předích cyklistů, zapsáni jsou silničář Tomáš Čapek nebo biker Matouš Ulman.

Mohli jste je všechny projet, kolikrát jste chtěli, bez doprovodného vozidla. Po zaplacení startovného jste pak s přihláškou do Strava klubu a s použitím HRM pásu nebo GPS cyklokomputeru byli zařazeni do výsledkové listiny, kde se sečetlo všech sedm dosažených časů, ti nejlepší získali ceny i 3D medaile. Sami jste si dohledali všechny podrobné detaily výsledků. Jistě, zejména pro starší ročníky to chtělo i jistou přípravu v akčnějším zacházení s již běžnými technologiemi.

„Líbilo se mi to moc. Měl jsem kvalitní zimu i se soustředěním na Mallorce. Závodil jsem jinou formou, sedm závodů jsem odšlapal doma v karanténě. Jak se to rozjelo venku, už jsem nechtěl sedět na trenažéru. Já rád závodím sám, dávám si výzvy a tohle mi vyhovovalo,“ říká dubnový vítěz Michal Kollert, bývalý silničář elitního hradeckého týmu Whirpool/Author, dnes 36letý fitness kouč a už opět zase i cyklista ve svém novém týmu Vipro. V tuzemsku významně zasloužil o změnu pohledu na tuto fyzickou přípravu mezi předními cyklisty – sám vedl Cinka i Vakoče.

„Dozvěděl jsem o 7 Segments od mechanika Martina Kouly. Hned jsem se chytil, ale měl jsem toho dost, než jsem je všechny zvládl. Roztoky i Radotín jsem už měl odjeté, ale věřil jsem si, že je dám líp, tak jsem Radotín stihnul znovu. Všechno jsem jel napoprvé, ale dny jsem si vybíral, někdy hrál roli i vítr, vyhledal jsem si, aby mi to i trochu pomohlo. I to je součást závodní taktiky. Z Vraného do Zvole to je vyhlášený stoupák, měl jsem velkou radost, že jsem dosáhl absolutní nejlepší čas,“ vypráví s nadšením.

Květen moc nestíhal, od června se chystá rozjezd tradičních podniků. „Uvidíme, jak se 7 Segments chytne. Ale má to určitě potenciál, jako něco nového, jako zpestření tréninku uprostřed týdne. Výhoda spočívá v tom, že si to můžeš zajet sám kdykoliv podle svého,“ dodává Kollert.

Pro květen jsou otevřeny další segmenty v Praze-Dolních Břežanech, Pardubicích (z Vyžic na Míčov) a severních Čechách (Vápenka v Krásné Lípě). V podobném režimu se otvírá i soutěž pro běžce. Tady stanovil rekordní čas na části okruhu známé Pardubické devítky v zámeckém parku Petr Pechek (4:56). Dále můžete běžet čtyřstovku do kopce v pražském Petřínském parku anebo na Luž v severních Čechách.

Celý ročník bude vysčítán z jednotlivých měsíců a na konci sezony se chystá i vyhlášení celkových výsledků. Rozhodující bude počet získaných trofejí po měsících.

Pořadatelé chtějí pokračovat levelovým způsobem i pro lidi, co to nestihli hned v dubnu a květnu. „Po absolvování první úrovně, odemkneš další, a dozvíš se nové segmenty, které máš zvládnout. Tímto způsobem chceme vytvořit bázi stovky segmentů a začít sledovat kvalitu českého sportu právě skrz ně. K tomu i náš segmentový výběr nabídnout ve formě minibedekru pro trénující hobby veřejnost pro srovnání s českou cyklistickou nebo běžeckou špičkou, která často trénuje na těch samých tratích,“ plánuje Marek Blažek.

Segment se mu jeví jako ideální závodní platforma a to pro lidi na vyjížďce nebo na tréninku. „Díky propojení Stravy a výrobců cyklokomputerů (Wahoo, Garmin a další) je možné sledovat právě svoje vlastní PR nebo KOM na segmentu a díky tomu posouvat svoje maximum dál. Připomíná to fartlekový trénink,“ dodává.

Zapojíte se i vy?

Celkové pořadí 7 Segments of Bohemia duben: 1. Michal Kollert 50:48, 2. Tomáš Dudek 56:15, 3. Šimon Souček 59:37,…

Další sledujte na www.sportovniservis.cz

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *