Klikněte pro hledání

Běhy

Běhalo se na Máchači. Punková verze Run Festu v borovém háji

Sdílet

Jan Venca Francke se nikdy s ničím moc nemazal. Jezdíval triatlony, pak přešel Iditarod na Aljašce a naplnil další výzvy. Není divu, že možná úplně první „live“ tuzemský běžecký podnik éry postvirové sezval právě on u sebe doma na Mácháči.

„Sešli se kamarádi, všichni byli v pohodě, jsme spokojení,“ usmíval se v sobotu večer v chatovém táboře Karolínka v borovém háji na břehu jezera, kde s rodinkou, ženou Petrou (triatlonistkou Hostinskou) a dvěma malými dětmi, po většinu roku bydlí (a pečuje o něj).

Mácháč Rum Fets nazval ten běžecký potlach v oáze přírodního běhu.

Aby bylo jasno – rebelství tentokrát spočívalo v tom, že se vůbec něco udělalo. Navzdory doznívající hysterii a všudypřítomným bonzáckým hrozbám. Přihlášky jen po internetu, trasy vytyčené šipkami nebo mapou, omezený počet účastníků, žádné občerstvovačky, z Aloha baru na pláži se prodávalo jen z okénka, v epicentru nevyhrávala muzika. Ale… vlastně nechybělo nic z toho, proč za podobnými zážitky jezdíte.

Hlavní a nejvíc obsazenou trasou byla tentokrát desítka, navinutá po trailech okolo dvou vrcholů Borného. V lesích, na měkoučkých stezkách přes kořeny, s vyhlídkami, výběhy včetně stometrové stěny, kam se šplhalo po čtyřech, i seběhu mezi skalkami. Bard vzletných slov Karel Hynek Mácha, tolik spjatý se zdejším krajem a nedalekým Bezdězem, už jistě na onom světě skládá báseň. Vědouc se zavázán, neboť i on byl naopak běžcům inspirací.

„No jo, Venca, to je jistota,“ rozplývali se borci v cíli. „Takových tratí tu najdete nepočítaně,“ odpovídal ledabyle autor.

Jen zvlněné profily nabídla kratší pětka. A jako první parta vyrazila jedenáctka statečných na šedesátku, vedenou pouze po turisticky značených stezkách. „Všude navazuje, projel jsem ji na kole, borci si už dávají pivo v Doksech,“ hlásil při vyhlášení výsledků těch kratších.

Odměnou se stalo lenošivé vyhřívání na sluníčku na dřevěném mole s kafíčkem a domácím koláčem nebo pivkem. Nejen triatlonisti v neoprenech se zanořili do přec jen ještě ledových vod českého minimoře nebo čtyřlístkovského Blaťáku, jak chcete. Máchovo jezero je obojím.

Happeningovou atmosféru tu přizdobil závodnický adrenalin, to zas ne, že ne. Tak dlouho nám chyběl… Žádný vir(tu)ální podnik se přece nemůže rovnat živému zážitku, když se zbavujete dechu pronásledujícího soupeře za sebou, anebo dotahujete a pak předbíháte jiného. Abyste si na konci skoro padli do náručí.

Vítězný double si nadělil k ročnímu výročí triatlonový páreček Petr Cmunt a Štěpánka Bisová, oba z Bitters Superior Cyklolive teamu (časy 41:18, resp. 55:22, to jen pro úplnost).

„Jo, mně ty traily sedí. Je to nádhera, člověk si s tím jen hraje. Asi po třetině jsem se utrhnul, ale pořád běžel naplno, protože vím, že Michal (Francke, brácha) je výborný běžec,“ komentoval minutový náskok (třetí Jirka Hrdinka ještě dvě minuty zpět) drobný chlapík z nedalekého Provodína, který sní o účasti na havajském Ironmanovi.

Jeho přítelkyně, původem atletka, o čemž hned na první pohled svědčil její technicky čistý styl, zalitovala jen horších seběhů. „Mám hypermobilní koleno, trápilo mě, bojím se. Ale musím se to naučit,“ slíbila s perspektivou ke společné účasti na Xterách.

Pětku vyhrál Lukáš Eliáš z Běkodo Teplice, který tak byl nejlepší i v double 10 + 5 pro ty, kdož se lesních cest nemohli nabažit.

Výlet na Kokořínsko si užil tradiční král šedesátníků lyžař Matěj Jakoubek. Loni tu v sychravu o tři minuty vylepšil traťový rekord na 5:10. „Teď to bylo těžší, naměřil jsem o tři sta metrů víc převýšení, nešetřili jsme to,“ říkal v cíli, kam dorazil za 6:09 před druhým Lukášem Kozlíkem za 6:51. Nejlepší dáma Viktoria Gofman vytrvala na trati 9:08 hodiny.

Mistr Jakoubek.

Punková verze oblíbeného běžeckého festivalu neruší tu kompletní, chystající už devátý ročník. „Termínově bude na podzim nabito, ale snažil jsem se tam nenacpat některému z lokálních závodů,“ chystá se Venca Francke. Takže těšit se můžete také na tradiční pětadvacítku, bosoběžecké proběhnutí i párty s koncertem, kde autor jistě rád přečte pár odstavců z připravené knihy Můj svět. Zaškrtněte si v diářích: první říjnový víkend Staré Splavy na Máchači!

Foto: Honza Bubla

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

1 Komentář

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *