Klikněte pro hledání

Kola

Vzhůru na bikovačku! Trutnov trails otvírají, byť v omezeném režimu. A co jinde?

Sdílet

Traily ano, základna ne. Tak zní jednoduché pravidlo, které dovolí otevřít už v pátek 17. dubna venkovní sportoviště, přírodu, na Trutnov trails v „Čížkáčích“ a Jestřebích horách pod Krkonošemi. Dnes (ve středu 15.) o tom na žádost provozovatelů rozhodla Bezpečnostní rada města.

„Přijeďte, užijete si to, otvíráme čtyři nové traily, v součtu asi osmi kilometrů, včetně supernovinky Floutku, kterou jsme po čtyřech letech dokopali s pomocí Gravity Logic a Toma Procházky (světově proslulý stavitel trailů českého původu, působící v Britské Kolumbii, pozn. aut.). Troufáme si tvrdit, že to bude jeden z nejhezčích flow trailů v Evropě a bude bavit děti a začátečníky, stejně tak ostřílené borce, kteří se rádi proletí vzduchem. Některé pasáže je vážně ohromí,“ říká Jan Rejl, šéf týmu nadšenců z Trutnov trails.

Další výrazná změna čeká na protějším kopci. „Dokopali jsme asi dvoukilometrový závěr Bunkr trailu s parádním flow až na spodní okraj Lhoty. Se šesti kiláky celkem to bude náš nejdelší trail a zvládnou ho taky všichni. Navíc bude doplněný o ryze přírodní Rýbrcoul trail, se kterým se protíná. Prodloužili jsme i oblíbený Boulder, který se na konci potká s další lahůdkou, trailem Myší díra,“ líčí nadšeně jeden z dělníků pantáty Krakonoše.

„Nezapomněli jsme ani na kamenožrouty, kterým jsme přichystali náš nejtěžší trail Ptačí perspektivu. Krátká, ale výživná výzva, vycházející z jedné z předchozích enduro erzet. Nabídne spoustu zábavy s přejezdem obřích balvanů, kdy si prohlédnete okolí opravdu z ptačí perspektivy a můžete se i proletět,“ dodává.

Veškeré plány na nezvyklé zahájení letošního provozu si nechal poctivě schválit nejen městem, ale i krajskou hygienou i asociací ČEMBA. Jednoduše se otvírá pouze příroda. Nedaleko budou otevřená dvě parkoviště asi dvě stě metrů od sebe, ležící mimo území obce Lhota, kde jinak sídlí místní trailcentrum. Na vyznačené tratě se dá nastoupit z více míst v lese, opět mimo obydlená místa. Dojet na ně můžete lehce přímo na kole přímo z nedalekého Trutnova.

„Mějte roušku na krku, až potkáte lidi a přijedete do civilizace, nasaďte si ji, mezi místními se nezastavujte, ani to nepotřebujete,“ nabádá Rejl. Další služby plánuje spustit podle vývoje vládních nařízení. „Jsme připraveni. Brzy, možná za týden, chceme otevřít online půjčovnu kol. Objednáte si po internetu a u nás jen vyzvednete. Občerstvení z okýnka nabídneme, jak to půjde, nedokážeme to říct přesně,“ doplňuje ještě Rejl.

Trutnov trails s vrcholem na Čížkových kamenech (611 metrů nad mořem) a se 3,4 km dlouhým Panským stoupákem patří k nejzajímavějším trailovým parkům, jsou domácím „hřištěm“ endurového šampiona Přemka Tejchmana nebo loni zrozené tuzemské značky Qayron.

Po aktuálních úpravách nabízejí do šesté sezony provozu už 37 km v osmi lajnách – modrých, červených i černých, tedy bezva svezení na celý plnohodnotný víkend. Po části černého Trailu pod jeskyňkou vede část proslulého etapáku MTB Trilogy. Přihlásit se tu můžete do kursů, které vede i Dušan Mihalečko, který se vyučil ve Whistleru. Drezúru hrou dostanou i děti.

Perspektiva rozvoje stále velká, neboť tenhle revír ještě neleží v ochranném pásmu KRNAPu, naopak má status příměstského lesa. Na dosah najdete i možnosti přenocování, ať už v penzionech, anebo romantičtější chajdě či mobilhomu. Nabídku rozšiřují i nízké pískovcové stěny, sloužící mladým lezcům… Tradiční závod Enduro Trutnov trails je letos přeložen na 25. října.

A jak jsou na tom nyní další známá bike trail centra? Jedovnice v Moravském krasu u Brna a šumavský Trail Hunter v Sušici už jezdí od Velikonoc. Nové Město pod Smrkem ještě vyčkává. „Vypadá to na květen, někdy nejspíš první víkend (později se potvrdil termín 1. 5., pozn. aut.), jsme v kontaktu s ministerstvy o přesném dodržení podmínek pohybu venku. Teoreticky otevřít můžeme, ale lidi by neměli jezdit autem s koly z měst do kopců, v tomhle chceme být féroví,“ říká Lukáš Richter z Trail centra pod Smrkem U Kyselky.

Ještě později, zdá se, otevřou brány Rychlebské stezky nad Jeseníkem. „Vidíme to na 8. června podle uvolnění ubytovatelů, aby mohli otevřít. K nám se jezdí přece jen z větší dálky, probírali jsme to se starostou a zastupitelstvem v obci a rozhodli se raději počkat,“ říká Jan Macháček ze zdejšího trail centra.

Zdejší vyhlášené traily mají za sebou poctivou údržbu, zbývá upravit ještě pár popadaných kmenů. Na crowdfundingovém hithitu ještě poslední dny vybírají příspěvky na podporu. Oproti cílové částce 400 000 Kč, už se jim tam sešlo nečekaných 931 000 Kč (!). „To je na hodně velký projekt, na hodně měsíců práce, moc za ně děkujeme a určitě je dobře využijeme,“ těší Macháčka.

Foto: Jára Sijka, Trutnov trails

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *