Klikněte pro hledání

Běhy Cesty Kola Lyže

Na kole i po svých s jihotyrolským červeným kohoutem. Z báječné základny…

Sdílet

Dovolená na farmě? Nebojte, neležíte někde na slámě, nemusíte se od čtyř ráno postarat o zvířata a nekrmíte se ze společné misky. To jen si užíváte klidu a komfortu v těsném souladu s přírodou…

V nejsevernější italské provincii Jižním Tyrolsku už čtvrtstoletí funguje platforma Roter Hahn/Gallo Rosso s červeným kohoutem, jako symbolem aktivity a čilosti, ve znaku. Sdružuje více než 1600 farem, které nabízejí ubytování svým hostům, nejčastěji rodinám s dětmi. Ale musí proto splnit přísné standardy kvality.

Farmaření zůstává jejich hlavním způsobem obživy, poskytují maximálně pět apartmánů. Ty však povětšinou mají v moderních domech, s kuchyňkami, ale i wellness centry. Dostanete tu báječnou snídani z domácích zdrojů a možnost nahlédnout do života farmy. Vše záleží jen na vás.

Farmy najdete stranou větších měst a obcí, na dosah přírody, často vysoko v horách. Tedy zároveň jako ideální základnu pro sportovní pobyty, ať už aktivní rodinné výpravy, nebo klidně i přímo tréninkové kempy. V katalogu dostanete obsáhlé a detailní informace, vybrat si můžete podle regionu, nebo typu farmy, kam byste chtěli zamířit. Jako stoprocentní jistotu výběru pro cyklisty vám doporučujeme tyto tři, Häuslerhof, Feldhof a Altmessnerhof.

První z nich Häuslerhof leží v Natz-Schabs/Raas mezi Val Pustertal a Brixenem ve výšce 820 metrů nad mořem blízko vlastních vinic. Jeho majitel Konrad Delazer je cyklista a (mj.) pěstuje na celkem 2,3 hektaru víno a ovoce, má i Quessantské ovce, slepice, psa a včely. V domě nabízí tři rozlehlé apartmány.

Nejenže vás tu s manželkou Karin rádi seznámí s prací na farmě a dají ochutnat své produkty, ale moc rádi vás doprovodí na túry, ať už na kole, po svých, nebo v zimě na skialpech či sněžnicích. Materiál také zapůjčí. Od roku 2008 má pán domu licenci bike průvodce, v domě má samozřejmě garáž i dílnu s myčkou na kola. O jeho vztahu ke kolům svědčí i rozdělení rubrik na webu – roční období tam jsou jaro, léto, podzim, zima a biken. To by snad mělo stačit, ne? Hodnocení návštěvníků na webu je 5,0 excellent.

Feldhof v Terlanu/Vilpianu najdete severovýchodně od Bolzana a má dokonce ještě lepší rating samotného Roter Hahnu – ten nejvyšší, pět kačenek. Rekreační charakter farmy má už šedesátiletou tradici, ale od roku 2019 poskytují ubytování hostům ve čtyřech apartmánech v novém moderním domě. Ten stojí v klidném místě uprostřed vlastního jablečného sadu s nádherným výhledem na Etschské údolí. Skvěle se tu o vás postarají Christian a Gaby Thurnerovi, oba certifikovaní bike guidové, spolu s dvěma dcerami, ale i babičkou Hildegard.

Hnedle před domem mají i dvacetimetrový bazén se slanou vodou, o kus dál grilovací základnu. Po tréninku nebo dlouhém výletě nenajdete lepšího místa. A děti si skvěle vyhrají na přírodním hřišti, ale i s králíky, kočkami nebo prasátky. Do deseti minut autem máte ještě tenisové kurty, minigolf nebo beach volejbalové kurty, to kdybyste snad měli málo.

Altmessnerhof není speciálně cyklistickou základnou, poslouží i běžcům, nebo lezcům. Ale zalíbení tu najdou cyklisté všeho druhu, silničářům skýtá roviny i kopce, bikerům nabídne nedaleko taky parádní sjezdy. Leží na východním konci Pusterského údolí, uprostřed Toblachu/Dobiacca, zamíříte ještě kousek vzhůru. Pod jižní svahy Alp, s úchvatným výhledem na severní okraj zubatých Sextenských a Ampezzanských Dolomit. Ve Wahlenu, do svahu zakousnutý, stojí novotou vonící útulný dům. Dole žije domácí rodina, dvě patra nad sebou pronajímá hostům, aby aspoň na pár dní/nocí zklidnili svůj životaběh a okusili tu tak jeho tak trochu jiný rytmus i hodnoty. Marlene a Toni Lanzovi ve společné jídelně s kuchyňkou pak ukazují fotografii celého svahu až ke sněžným polím, kde mizí stromy. Probírají dům po domu, žije v nich už po generace rozesetá celá rodina, však pán domu pochází z devíti sourozenců. Ale jeho žena přišla ze sousedního údolí Val Gardena a mluví také ladínsky, jazykem zdejších horalů.

Dříve bydleli blíže centra obce vedle kostelní věže, odtud i název usedlosti – starého kostelníka… Vlastní dům dostavěli před třemi lety. „Podlahy jsou ze dřeva z našeho lesa. Sám jsem je opracoval a dovezl,“ ukazuje Toni a pohladí rukou mohutný stůl. „V létě míváme plno, jezdí k nám často stejní hosté, kteří si to tady oblíbili. Pokud mají podobně staré děti jako my, nemůžeme se nikdy rozloučit,“ vypráví Marlene. Z apartmánů pochází jen menší část jejich živobytí. Tou hlavní zůstává hospodářství. Vstávají před šestou a okolo něho se pohybují až do večera, často i v noci přijde Toni dohlédnout na zvířata. „Kdy jsme byli na dovolené? Před třemi lety? Asi na tři dny,“ pokývne hlavou. Nad otázkou, kolik dní strávila v letošní zimě na lyžích v nedalekých areálech na Kronplatzu nebo 3 Cime Dolomites, se paní Marlene jen omluvně usměje. „Ani jeden. Nemám čas. Starost o dům, o děti,“ pokrčí rameny a ukáže k policím s lahodnými domácími mošty, marmeládami a dalšími dobrotami. Stačí nesměle požádat a odpoledne upeče výtečný štrůdl.

Kompletní informace najdete na webu www.roterhahn.it

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *