Klikněte pro hledání

Cesty Lyže

Salewa Fanes. Pohádkové zahřátíčko ovčí babičky

Sdílet

Mikiny a flísky všeho druhu tvoří objemově jednu z největších sekcí šatníku aktivních lidí a přírodňáků všeho věku. Ovšem pořád láká zpestřit si vlastní nabídku dalším zajímavým kouskem. Čím originálnějším, tím lepším. Taková je teplá chlupatka Salewa Fanes.

Z obecného pohledu patří mezi sportovně-outdoorovou módu, ale tady už se řadí spíše do volno(vše)časové skupiny, než bundy přímo akční a specializovaně technické. Ovšem zase sbírá body za univerzálnost.

Potvrzuje to i fakt, že si ji jako „uniformu“ vybrali zaměstnanci jihotyrolské agentury cestovního ruchu IDM, kteří tráví celé dny v terénu, v autě, na lanovkách, ale i v horských boudách a barech (v péči o klienty, zajisté). A tahle bunda jim bezvadně slouží, aniž by se museli neustále převlékat, k tomu i výborně vypadají. Na kopci, i u stolu michelinské restuarace.

Podrobnější expozici zaslouží název. Fanes je dolomitské horstvo na východě Alta Badia, rozpínající se od Braies až k průsmyku Falzarego, a tvořící součást přírodního parku. Náhorní plošina ve výšce přes dva tisíce metrů je mýtickým místem ladínského národa. Anebo také se ještě zmiňuje Fanes jako primární řecké božstvo, odvozené od Érota, boha lásky.

Název bundy si tedy můžete vyložit také asi takto: její volbou vyjádříte také svoji srdeční přízeň ke kraji v Jižnímu Tyrolsku, ostatně také sídlo značky Salewa – Bolzano leží nedaleko… A my jsme pořídili titulní fotku v regionu Gitschberg Jochtal, ve Fane Alm, nejkrásnější alpské vesnici této italské autonomní provincie.

Horalové po staletí používali vlnu k zahřátí a i zde její směs ve spojení s moderními vysoce výkonným vlány vytváří unikátní materiál. Na první pohled lehce „nakudrnacený“ přírodní retro outlook. Po hlubším zkoumání velice progresívní materiál, ukrývající technické vlastnosti uvnitř.

Je to luxusní flíska z broušené ovčí vlny s dlouhým sešíváním, vytvořená speciální metodou pletení přímo v Itálii. Materiál se skládá hlavně z merino vlny (42%) a polyesteru (58%). Na těle teplá a měkká, ani zdaleka nepřipomínající technické materiály. Přitom funguje v širokospektrální aktivní zátěži – i když to samozřejmě není závodní kombinéza.

Hřeje, dýchá, po zapocení nezavání a natahuje se a pruží do čtyř směrů. Samotnou na povrchu ji vichr profoukne, promokne. Proto funguje v horším počasí ideálně jako střední vrstva.

Přitom střižená je slim fit, tedy obepíná přirozeně hubeňoura, přestože působí mohutněji, ale nikde se „grungově“ neprovisuje a nevytahává. Vnitřní zateplení kopíruje body mapping, tedy silnější na prsou i na zádech, slabší v podpaží, na vnitřní stran rukávů a na bocích. Zip se zatahuje až vysoko k bradě a kapuca není jen stylotvorným prvkem, ale výborně sedne při potřebě využití, neobtěžuje ve výhledu. Základní „servis“ tvoří dvě postranní kapsy na zip, jiné vychytávky nepotřebujete. Přitom celá bunda zůstává velmi lehká. Zvyknete si rychle, v horách se ji nebudete chtít zbavit a v letošním chladném jaru posloužila báječně i ve městě.

Pořídíte u prodejců značky Salewa, ideálně v Rock Pointech. Pokud máte vyzkoušenou velikost, dá se objednat i po internetu, napřímo z Bolzana.

Foto: Michal Beránek/Deník Sport, Ladín Ptáček/CNN

Salewa Fanes Shearling Wool

pánská bunda

materiál: vlna Teddy 300 (58% polyester, 42% panenská vlna), bočí strany Waffle knit 320

barvy: šedá, tmavě šedá, temně zelená, modrá

velikosti: 46, 48, 50

váha: 620 g

cena: 5200 Kč

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *