Klikněte pro hledání

Lyže

Světové stříbro vyjel český lyžař Palán rychlostí 230,57 km/h

Sdílet

Ještě jeden český úspěch na závěr lyžařské zimy. Rychlostní lyžař Radim Palán dosáhl rychlosti 230,57 km/h a vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství světa v rychlostním lyžování ve francouzském středisku Vars. Rychlejší byl jen o necelý kilometr, favorit a světový rekordman, domácí Francouz Simon Billy.

V minulém roce právě zde překonal Palán český rekord a ustavil ho na 248,22 km/h. Bohužel poslední dny byl závod zrušen vinou větru a tak útok na bariéru 250 km/h nevyšel. Palán to komentoval slovy: „Letos rekordy nepadaly, protože počasí nám nepřálo, ale byl to skvělý závod plný vzrušení. S týmem jsme odvedli dobrou práci.“ Mezi ženami tu posunula Sylvie Hudečková český rekord na 188,79 km/h a na světovém šampionátu brala deváté místo.

Palán byl loni třetí celkově ve světovém poháru, je mu 37 let a pracuje jako lyžařský trenér a organizátor závodů, působí doma i v USA a na Novém Zélandě. Jezdíval skikros, vyhrál český pohár a stal se i vicemistrem Česka, naposledy před dvěma lety. Rychlostnímu lyžování se začal věnovat v roce 2009 na Bouřňáku, o devět let později se vydal i na závod FIS do Andorry.

„Ale nejsme šílenci, je to bezpečný sport,” říká s oblibou. „Nemůžeme si dovolit jedinou chybu, á sám spadl jednou v Andoře v tréninku ve 170 kilometrech. Rozpadlo se mi vázání a byl jsem pak v pohodě. Závodil jsem dál, jen se mi hůř nastupovalo a vystupovala z auta,“ vzpomíná. A jak vystihuje pocity za jízdy? „Když se všechno sejde, pak už jen plujete ve vzduchu a hrajete si s technikou. Je to něco neuvěřitelného a opojného. Strašně se těším, až pojedu ještě rychleji, tohle je jen začátek a pořád se učím a zvykám si.”

Loni se zapsal do České knihy rekordů na střeše sériové vyráběného auta Audi RS6 Avant dosáhl 208,22 km/h na letišti v Panenském Týnci. Vůz řídil automobilový závodník Filip Salaquarda a výkon je zároveň světovým rekordem.

foto: archiv autora

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *