Klikněte pro hledání

Běhy

Vstanou noví vítězové! V Pečkách obměňují běžeckou generaci Novák a Stýblová

Sdílet

Ve znamení čtyřek se běželo v Pečkách. 44. ročník silničního monumentu připadl na rok 2024. Fučelo značně, aspoň že půlku do zad. A na křídlech větru si doběhli pro triumf Josef Novák a Bára Stýblová, nejen tady noví vítězové. Až by se chtělo říct, že nadchází generační obměna na čelních pozicích. To však potvrdí/rozvinou až další velké závody.

Pečky znovu potvrdily pořadatelskou kvalitu a vřelost, bohatý závodnický servis včetně základny ve sportovní hale nebo perníčků a Postřižinského piva v cíli, či premiéry miniamfiteátru pro slavnostní ceremoniál rozšířila třeba nabídka fotografií ihned po závodě ve vstřícné ceně 30 korun. Běžci sem jezdí rádi, i když… trať a její kulisy jim to vstřícností často nevracejí. I teď bylo sedm stupňů a dulo 7 m/s z jihovýchodu. Po nezimě sem ještě jaro nepřišlo, pořád vládlo přinejlepším chladné předjaří.

A teď sport. Nejdřív skoro dvě stovky dětí a mládeže v parku, pak téměř pět stovek dospěláku na desítce. Těch 1101 závodníků z roku 2015 jako rekord ještě nějaký čas vydrží. Jinde jsou na tom s účastnickým grafem podobně nebo spíš hůř.

První půlka přes Cerhenice a Retenice se vydala proti větru. „Drželi jsme se ve skupině, ale hned po obrátce jsem zaútošil a nikdo se mě neudržel. Bylo to jako za odměnu, ale tohohle vítězství si moc cením,“ říkal pak v cíli loni pátý, letos 27letý Josef Novák z Horní Čermné a Mizuno teamu, tedy v barvách partnerské značky, představující zde karbonový model Rebellion. A hlavně také čerstvě svěřenec Róberta Štefka, i zde traťového rekordmana ve věkových kategoriích čtyřicátníků a padesátníků. Novákovou oblíbenou kombinací je míle na dráze a desítka na silnici, touží po půlmaratonu pod 1:10, kam až dosáhne?

Za ním s mírnými odstupy dorazili do cíle druhý stejně jako před týdnem ve Kbelích velmi dobrý Jan Halberštát (-7) z Kerteamu, jehož guru Kervitzer samozřejmě nemohl u trati chybět. Třetí pak též jeho svěřenec Viktor Šinágl (-23), ten už v Pumách. A ještě čtvrtý „mizunovec“ David Vaš (-30).

Dámám vládla Bára Stýblová, steeplařka Olympu, stejně jako před týdnem ve Kbelích. Chvíli to až vypadalo, že by i v těžkých podmínkách útočila na rekord Evy Vrabcové. Ale v cíli zůstala na 34:22, půl minuty za ním. „Bylo to hodně těžké. První půlku jsem se schovávala, pak jsem šla na maximum, ale pořád se snažila někoho chytit nebo vyhecovat, aby běžel se mnou rychleji. Myslela jsem si pod 34 minut,a le už jsem unavená,“ povídala po úspěšném silničním dvojboji. Druhá byla Romana Lojková (Trailpoint) 1:43 minuty za ní. Třetí pak Zuzana Gejdošová (-1:59, Mizuno). Spolufavoritka a předloňská vítězka Gabriela Veigertová zůstala šestá (-3:20).

Mezi veterány zaujal asi nejvíc jedenašedesátník Jiří Masorsič časem 38:54. Jasně, éra 17násobného vítěze napříč kategoriemi Miloše „Chucka Norrise“ Smrčky už skončila, ale kdo tohle má? Také Věra Krakorová za 57:35 v 74 letech zaslouží hlubokou poklonu. Nejstarší doběhl 87letý Josef Ulrich (1:24:29). Nejlepším kvartetem se stala Slaná pomsta ve složení Novák, Janoušek, Tomáš Edlman, Stýblová v součtu časů 2:10:41. Nejlepšími Pečáky se stali Jan Herda (37:26) a Eliška Karafiátová (44:38). Na prize money pro všechny nejlepší se rozdalo celkem 53 000 Kč.

Pečky, též Memoriál Jardy Kvačka, jak známo, vynikají také v perfektním statistickém pokrytí. Takže mj. v počtu účastí zasloužili ocenění Luděk Ševčík za 17 a Jaromír Čižinský za 25 startů. Lídr tohoto žebříčku Vašek Miler (27) tentokrát scházel.

„Já jsem hlavně šťastným že se u nás všem líbilo, doběhli do cíle a nikomu se nic nestalo,“ poděkoval ředitel závodu Jiří Katrnoška, který pomalu předává otěže závodu dceři Aleně, která ještě také běžela. Pečky se ucházejí o veteránské mistrovství na silnici, nejspíě za dva roky. Za rok se tu poběží opět první březnovou sobotu 8. 3. Ještě nezapomeňte, že se počítá Jarní double s Trailem Praha, desítkou terénní, tuto sobotu na Petříně. Oba loni nejlepší, Rafael Onzi a Jana Matyášová, nechyběli ani tady.      

Kompletní výsledky najdete zde

Foto: Nikola Hamsová, Jaroslav Železný

Loňský report je tady

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *