Klikněte pro hledání

Cesty Lyže

Zasněžený kohoutí hřeben Hahnenkamm už zase láká lyžaře

Sdílet

Taky v rakouském Kitzbühelu pod bájným Hahnenkammem v srdci rozlehlé sítě Ski Amadé, se už lyžuje. „Sice jen v části a Resterkogelu, ale už dva týdny a věříme, že brzy otevřeme další lanovky, vleky a sjezdovky,“ říká Anton Bodner, člen představenstva společnosti KitzSki.

Region KitzSki, zahrnující Kitzbühel, Pengelstein, Kirchberg, Jochberg, Resterhöhe, BichlAlm a Mittersill, se rozkládá přes dvě spolkové země Tyrolsko a Salcbursko. Pyšní se oceněními Nejlepší lyžařská oblast na světě podle webu skiresort.de nebo celkovým vítězstvím v kategorii síla značky podle Marketinstitutu. Vždyť právě tady na Hahnenkammu se poprvé lyžovalo už v roce 1893 zásluhou pionýra Franze Riesche. V letech 1926-28 tu vyrostla první lanovka v Rakousku. A víte, že jedna z kabinek stále nese jméno Bohumíra Zemana na památku jeho vítězství v alpské kombinaci v roce 1981.

Na KitzSkiWelt tour s novým značením

V zimě nabídne opět 57 lanovek (12 kabinek, 27 sedaček, 10 vleků a 8 pohyblivých pásů), 233 km sjezdovek pokrývá 575 hektarů (z toho 447 ha dosněžovaných 1180 děly a tryskami). Zdejší okružka se zove KitzSkiWelt tour a s 88 km a 17 232 m převýšení je nejdelším lyžařským okruhem na světě. A sjet si Streif, sjezdovku 3,3 km dlouhou s 85% Myší dírou, kde se vypadává z lyžáků a po níž se řítí piloti alpské formule v nejslavnějším sjezdu planety, to chce přece každý. Najdete tu i dva snowparky Hanglalm a Kitzbühler Horn, k tomu dětské ski-hřiště Bärenland. A jsou tu velice vstřícní k handicapovaných sportovcům, osm lanovek je pro ně přizpůsobeno, stejně jako dolní parkoviště, restaurace nebo toalety.

Jezdívalo sem 1,5 milionů hostů za rok. „Léto bylo už bez omezení a také nejúspěšnější, prodalo se třeba nejvíc jízdenek na lanovky pro cyklisty a to nás potěšilo,“ těší se na další rozmach Bodner.

Kitzbühel přichystal nový přehlednější systém navádění na sjezdovkách s 80 optimalizovanými lokalitami, rozdělení na zóny A-H. Na skipasy platí model dynamických cen podobně jako u letecké dopravy, sleva může dělat až 20%.  Deset cvičných vleků v údolí, především pro rodiny, je zdarma, menší areály mají levnější skipasy s omezeným dosahem. A jako první v Rakousku mají dřevěnou kartu/skipas, která přináší řadu slev. A jak vypadají základní ceny? Pro dospělé 59,50 eur, junioři 44,50 a děti 30.

Kitzbühel má rád i tulení pásy, pro jejich vyznavače připravil šest značených tras na Gaisbergu, v BichlAlmu, Aschau a Resterhöhe. „Skialpinisty vítáme, což všude není. I oni jsou pro nás důležití. Ale taky dbáme na ochranu přírody a zvířat, která tu žijí. Třináct let sledujeme pečlivě jejich pohyb a vyznačili jsme proto oblasti, kde se nelyžuje. Zrušili jsme i noční lyžování. Podobně i v létě chráníme klidová území před cyklisty,“ říká Bodner. Lyžařská túra KAT přes celé Kitzbühelské Alpy zabere více dní a přespat můžete v horských chatách.

Ušetříme deset procent, ale návštěvníci to nepoznají

Program tzv. alternativní zimy obsahuje 6 zimních tras pro pěší i sněžnice, 5 značených tras na sjezdovkách, 2 běžecké okruhy a 1 osvětlenou 3,5 km dlouhou sáňkařskou dráhu na Gaisbergu, hledají se možnosti bruslení. „Víme, že pokud vyjdete na týden na lyže, aspoň jeden den chcete vyzkoušet i něco jiného,“ tvrdí Christian Wörister, další člen představenstva KitzSki.

Jako všude i tady výrazně akcentují téma udržitelnosti a úspory energií. Připraveno je 150 individuálních opatření, včetně omezení osvětlení večer a přes noc, nebo zkrácení provozu lanovek o půl hodiny (od 8.30 do 16). „Nechceme, aby si toho naši návštěvníci všimli. Ale cílem je ušetřit deset procent (z toho 40% tvoří náklady na zasněžování) oproti uplynulým sezonám. Energetická krize je pro nás příležitostí najít úspornější cesty pro další roky,“ dodává Wörister.

Aquarena Spa centre s 25metrovým bazénem však zůstává, aby pomohl relaxaci. Ale aby se omezil počet osobních vozů, nabízí se tu také zdarma skibusy až z německého Rosenheimu a od poloviny prosince do Velikonoc denní Skiexpress na lince Mnichov-Kitzbühel (80 eur denní skipas a vlak). Na další sezonu se chystají autobusy Praha-Kitzbühel, v pátek tam, v neděli zpět. Karta hosta opravňuje k využití místní dopravy zdarma už teď. A pokud hledáte originální tip na výlet, tak na vrcholku kabinky Hochbrixen ve výšce 1300 metrů se rozkládá ledová vesnička Alpeniglu…

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *