Klikněte pro hledání

Cesty

Legendy na pálavské Martince. Norský spisovatel Nesbö lezl s Ondrou

Sdílet

Jak se potká svět dvou výjimečných umělců? Na skále! Norský spisovatel Jo Nesbö přijel do Česka pokřtít svoji poslední knihu povídek Krysí ostrov. V ten samý čas probíhají premiéry celovečerního dokumentu Posunout hranice o Adamu Ondrovi… Nesbö na ni v Brně zašel poté, co si nejprve šli oba zalézt do Pálavských vrchů. „Byl jsem poctěn,“ říká český lezec.

„Známe se už dlouho, nebo spíš máme na sebe telefonní čísla. Ozvala se mi jednou jeho manažerka, vyměnili jsme si pár esemesek, když jsem se vracel z Flatangeru (poprvé tam byl před pěti lety, pozn. aut.), abych se stavil někde u něho okolo Osla. Ale tehdy to nevyšlo,“ vzpomíná český lezec na první kontakty.

„Jo je totiž nejen světoznámý spisovatel. Ale také výborný a hlavně vášnivý lezec,“ přidává hned vzápětí. „Přitom začal lézt až v padesáti a za deset let to dotáhl na velmi vysokou úroveň. Nemusel jsem mít strach vzít ho na pořádnou věc,“ dodal. „Vydali jsme se na Pálavu, ne že bych tam chodil nejvíc, ale je to pro mě speciální místo, začal tam lézt můj taťka. Je to srdeční záležitost v Pavlovských lesích, které se zvedají z roviny. Vylezli jsme tam největší skálu, která se jmenuje Martinka. Pro Joa byla první vícedélka v životě. V půlce jsme naštandovali, dobrali se a pokračovali dál. Byla to pro něj největší expozice v životě.“

Ondra pak o věhlasném norském autoru detektivek mluví s velkým uznáním. „Jo je opravdu fantastický lezec, už zvládl 7c+ a jeho sen je 8a, to je neuvěřitelné v jeho věku (je mu 62, pozn. aut.). Tvrdí, že nemá talent a dohání to prací. Ale že nemá talent, to bych nerozporoval. Když jsem se vyptával, jak často leze, říkal, že pětkrát týdně. To smekám. Tolik známých ani nemám, aby lezli tahle často.“

„Cítil jsem se dnes jako Karlík v továrně na čokoládu, možná jako Alenka v říši divů. Nelezli jsme žádné extrémní věci, naopak jsme si to chtěli užít. Poprvé v životě jsem si tak vyzkoušel délku. Lezu už deset let, více etap po sobě jsem ale nikdy nezkusil. Bylo to skvělé,“ líčil nadšeně Nesbö.

Adama Ondru si teď můžete užít v kině. Jan Šimánek a Petr Záruba ho tři roky sledovali s kamerou a hledali cenu jeho úspěchů… !Myslím, že to je první film, v němž máte možnost ho poznat, jaký opravdu je,“ říká jeho manželka Iva, druhá hrdinka filmu.

„Takovým echt lezeckým videím se v naší komunitě říká lezecké porno. Tenhle dokument je ale jiný. Je víc o mně. Nechal jsem autory nahlédnout až intimně do mého soukromí a myslím, že to dělá film silným. V různých verzích jsem jen viděl asi sedmkrát a opravdu se mi líbí,“ říká 29letý už dávno světový fenomén. Vášeň a touha se prolíná všemi záběry.

Naposledy se spolu se svým velkým soupeřem Rakušanem Schubertem pokoušeli právě v norském Flatangeru o tzv. Project Big, velký projekt někde na hranici 9c, jakou má Silence. „Tahle spolupráce je unikátní, ale platí, že víc hlav víc ví. Nicméně jsme se vrátili se smíšenými pocity. Project Big j spíše silově-vytrvalostní. Měli jsme pocit, že na to máme. Ale právě fyzická náročnost nás na konec cesty nepustila. Určitě se tam chceme vrátit, možná už letos,“ říká Ondra. Hodnotu 9c má vedle Ondrova Silence má ještě DNA v jeskyni La Ramirole ve francouzském kaňonu Verdon. Tu vylezl Francouz Bouin. „Opravdovou hodnotu Projectu Bigu poznáme až po přelezu,“ usmívá se český šampion. Příští rok ho čeká už zase ostrý závodní program s kvalifikací na pařížskou olympiádu.

Foto: Petr Chodura

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *