Klikněte pro hledání

Běhy

Uhříněveská Prknovka pořád běhá, v dešti i ve svátek…

Sdílet

Rodinný běh, pohodové závody, se vším všudy, včetně Family Runu, který vyhrály po zásluze Děti severu, dcera s tátou, pořadatelé, Sofie a Dušan Erbsovi. Tak vypadal václavský státní svátek a jeho oslava – Uhříněveský běh Prknovkou. Po roční pauze (post)covidové nejistoty se vrátil v plné formě v už sedmé edici.

Ráno to vypadalo v lesoparku u rybníka Vodice špatně, zamračená obloha a proudy vody… „Sluníčko by bylo sice fajn, ale člověk nemůže mít všechno. Podívejte se na seveřany, ti mají tohle počasí jako standard a dělají v něm pikniky. Počasí není nepřítel, stačí se na něj dobře připravit,“ burcovala náladu Kateřina Erbsová na facebooku. Nakonec přišlo (běžet!!!) skoro sto padesát lidí… A odpoledne dospělákům i zasvítily teplé paprsky do bahenní lázně. Přinejhorším se dalo na chvilku ohřát v sousední restauraci U splavu, která poskytla tradičně zázemí spolu s „mobilhomem“ spřízněné sportovní agentury SportGroup.

„Hlavně, že přišly děti. Chceme jim ukázat, že běhání a závody jsou zábava. Ale taky, že to stojí nějakou práci,“ říkal večer spokojeně unavený Dušan Erbs. Původem atlet z Hradce Králové, který se s rodinou usadil na východním okraji Prahy. A samozřejmě pořád běhá. Připravuje tady už sedmým rokem Běžeckou školu, letos oživil atletický oddíl pro děti. Přitom sám pořád závodí, i s 11letou Sofčou letos bojovali o medaile na mistrovství světa v canicrossu, běhu se psem, ve Francii. Takže tady nemohli na startovní čáře chybět, aspoň v jednom závodě. Podobně jako ostatní kamarádi, role pořadatelů, závoďáků i diváků tu byla často trojjediná.

O výsledky tentokrát tolik nešlo, ale vypustit se nedal ani krok, to je přece jasné. Ženskému poli ve dvou kolech (4,1 km) jasně vládla Martina Krajhanzlová (19:02), česko-slovenská triatlonistka z Uhříněvse, která letos jezdila obě národní série na olympijských tratích a stihla i dva halfironmany. „Sezona už byla dlouhá náročná, teď jsme měla krátkou pauzu a nějak jsem to tady doběhla,“ řekla nová šampionka Uhříněvse v přespolním běhu.

To mužům na třech kolech (6,15 km) kraloval „přespolní“ Michal Včeliš (23:43), novinář z časopisu Run a taky triatlonista. „Já běhám v rámci triatlonového tréninku, závody, co mi trenér dovolí, a docela se zlepšuju,“ usmíval se spokojeně. On se chystá ještě na halfironmana do chorvatské Poreče. Uhříněveský titul tak získal třetí Ondřej Straka.

Všichni v cíli si zasloužili (a povětšinou hnedle snědli) originální perníčkové medaile z dílny Evy Stárkové, jasně taky členky rodiny. „Děláme to všechno doma spolu, já mám na starost víc vlastní akci a časomíru, Katka obhospodaří administrativu a promo před závody, prezentaci. To víš, že se někdy taky pohádáme, ale jde to,“ dodal Dušan Erbs. Výtěžek ze startovného poslal jako vždy na účet Sportovního klubu vozíčkářů, jeho členové tady ve stánku ukázali své „stroje“. Na nich jste si mohli vyzkoušet, jak se „běhá“, když vám nejdou nohy.

Tak ať vám dobře jdou… Nejen na až nečekaně zajímavých dlouhých výbězích krajinou okolo Uhříněvse. Nebo až zase za rok na tomhle povedeném lokálně-komunitním runfestu (případně někde jinde u vás).

Kompletní výsledky najdete zde: https://detiseveru.webnode.cz/uhrinevesky-beh/5-rocnik/vysledky/

Foto: Vít Urban

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *