Klikněte pro hledání

Běhy

Po písku, v lese a mezi skalkami v Českém ráji. Krosový pohár se rozběhl

Sdílet

Člen Klubu českých turistů Slavoj, ale běhá pekelně rychle! Michal Kadeřábek, 29letý učitel, který přebíhá hlavně z Královky, kde bydlí, do školy do Liberce, kde učí, vyhrál první letošní Krosový pohár v půvabně opuštěné lesní enklávě Českého ráje u Skokov.

Tedy hlavní, nejdelší (necelých 15 km s převýšením přes 500 metrů) a nejvíc obsazenou (133 účastníků) trať v programu. Podobné kulisy si užili i ostatní, jen povětšinou po kratší čas. Pocitová teplota spadla až k nule, ale mezi stromy zima běžce netrápila, dalo se v klidu v kraťasech, raději s rukavicemi.

Celá trasa vedla po měkkém po lesních cestičkách mezi skalkami. Povětšinou po písku, který navlhlý po dvou deštích nedovolil snad jediný tutový záběr. Jistě i ve spojení s lehce, ale neustále zubatým, přesto běhavým, profilem. A když už jste se těšili, jak se konečně rozběhnete, zavedly vás šipky do lesního podrostu přes klacky po dřevařích. Zůstávali jste pořád v lese bez výraznějších orientačních bodů, což zvlášť, pokud jste tu běželi poprvé, tomu, že by to nějak „odsejpalo“, rozhodně nepřispělo. Opravdu výživný start do sezony, zvlášť když jste teprve nedávno slezli z lyží. Pocity se občas blížily až šoupání nohou se skialpy. Jistě, asi ne těm nejlepším…

Od startu vyrazila společně skupinka pěti Vlků (ještě třicátníků) a dvou Mástrů (čtyřicátníků). Tempo udával náchodský Šolc, ostatní v prvních dvou kopcích postupně odpadali. Až na jednoho, Kadeřábka. Ten šel naopak do čela, někde na osmém kilometru se lehce vzdálil a cílem proběhl s téměř minutovým náskokem (1:01:44).

„Jo, běželo se mi pěkně,“ usmíval se. „Jak jsem se dostal na špici, nešetřil jsem se, ale sledoval jsem odstup a viděl, že si můžu dovolit rezervu. Že bude trať pěkná, jsem věděl, i když jsem tady běžel poprvé,“ dodal. Druhý skončil Vítězslav Šolc, třetí Jan Mitáček z pražského VSK Humanita. Šestý dálkový lyžař Matěj Jakoubek (eDstystem/Silvini) jen uznale ocenil nejlepší: „Tam vepředu běželi fakt pěkně…“

Ale to platí i pro další, třeba patnáctý Zdeněk Beck, první padesátník, minulou sobotu na pražském půlmaratonu těsně nad 1:20, předbíhal až do posledních metrů (1:09:40). První Legenda, tedy sedmdesátník, Jaroslav Gregor (1:34:50), si užil ještě i drsnou závěrečnou přeháňku. „Musel jsem v sebězích brzdit, přes brejle jsem vůbec neviděl,“ smál se. Nejlepší ženou byla Linda Mrázková (1:18:00), děčínská Masters. Ukázala se i bývalá Ironmanka Petra Hostýnská – Francke. Její partner Venca jí i s dětmi doprovázel jen jako kouč, pořád zůstává zdevastovaný z aljašského Iditarodu. Ale oblíbený květnový Mácháč Run Fest chystá, to se nebojte.

Kratší desítku ovládli Petr Králík z Benešova (42:52) a Michaela Luňáčková z Run4Beer (50:37). Hobby pětku vyhráli Antonín Kos z Benátek nad Jizerou (22:12) a hned absolutně druhá Aneta Khýrová z kupkolo.cz (22:44). Dospěláků běželo 285, k tomu 73 dětí všeho věku.

Příště se běží na prvního máje z Řevnic v Brdech, opět 15-10-5.

Kompletní výsledky najdete zde.

Foto: Michael Dobiáš

Kompletní fotogalerie zde.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *