Klikněte pro hledání

Lyže

Marcialonga s rekordy, Jizerka jen virtuálně. Ski Classics pokračuje

Sdílet

Navzdory nekončícím patáliím s koronavirema tím i omezeným cestováním pokračuje seriál Ski Classics maratonů na běžkách. Teď v neděli se chystá nejkrásnější podnik Marcialonga v italském Val di Fiemme a Val di Fassa, která i v těžkém čase přináší rekordy. Naopak následující Jizerská 50 přespříští víkend (12.-14. 2.) definitivně oznámila, že hobíky na trať nepustí…

Marcialonga, 70 km z Moeny přes Canazei a Predazzo na náměstí do Cavalese,  se jede už poosmačtyřicáté tentokrát s omezeným počtem dvou tisíc účastníků, když jindy jich bývá až čtyřikrát tolik. V tomto poli bude nejpočetnější ze 24 zahraničních ekip (pojede i Brazilec, lyžař z Kypru nebo Japonci) ta česká, se 161 jmény na startu v čele s legendárním veteránem Stanislavem Řezáčem, který tu triumfoval v roce 2005, i stále se zlepšujícím Jiřím Pliskou, Janem Šrailem i Fabiánem Štočkem. Nechybí ani pětka ženského pole Kateřina Smutná. Jen se potvrzuje, jak jsou našinci chtiví aktivního sportování, cestování za ním i přes překážky.

“Zatím si to užíváme a těšíme se. Svítilo slunce, tratě připravené. Jen zítra se snad má zatáhnout, cghumelit a možná i pršet. Servisáci tu lítají jako zběsilí. Ale já to mám jednoduché, mám jen dvoje lyže,” usmívá se Karel Znojemský ze Slavia pojišťovna sport teamu.

Mezi favority patří Norové Eliassen, Pedersen a Gjerdalen, ale také Vokujev, ruský vítěz z Toblachu minulou neděli. Mezi ženami by tam byla jistě Johanssonová, ale ta utrpěla na Diagonelle omrzliny, takže těžko říct. Možná ji zastoupí její švédská krajanka Korsgrenová či Norka Slindová. Tím větší prostor by zbyl i pro Kateřinu Smutnou, která tu vyhrála v roce 2017.

Marcialonga patří do klasického Grand Slamu (spolu s Jizerskou 50, Vasovým během a Birkebeinerrennetem) s letos rekordními prize-money ve výši 100 000 eur. Ty jsou nachystané pro borce, který dokáže všechny čtyři vyhrát. Pokud by to byl muž i žena, museli by se rozdělit… Dosud se to nikomu nepodařilo, v roce 1981 vyhrál Švéd Lundbäck tři, podobně jako 2005 a 2006 Italka Paluselliová. Všechny čtyři závody, ale v odlišných letech vyhráli Norové Anders Aukland a Eliassen, Švédka Hanssonová a právě Paluselliová.

Pro další uchazeče připomínáme, že Marcialonga má i silniční závod na kole (letos 30. 5.) nebo běh (5. 9.), atmosféra i počasí v Trentinu jsou skutečně povznášejícím zážitkem.

O to smutněji působí informace organizátorů Jizerské 50, jimž ministerstvo zdravotnictví ČR nepovolilo ani omezený program. Z bedřichovského stadionu tedy vyrazí jen profíci, podobně jako v prvním podniku seriálu, švýcarské Diagonelle. Jizerka má díky zařazení do Grand Slamu o polovinu vyšší bodový koeficient do celkového pořadí. O což bohužel přijdou hobíci, kteří objíždějí více podniků a mají letos v žebříčcích Ski Classics také rovnocennou šanci. Zbyde jen virtuální závod, což je zrovna při těchto masových akcích neporovnatelný zážitek.

„Závod je určen těm, kdo se stihli zaregistrovat (obvyklá kapacita 9000 byla už předem snížena na 5000), ale teď se mohou přidat i další. Máme připraveny balíčky s křišťálovou medailí, startovním číslem i dalšími dárky,“ lákají pořadatelé. Svoji Jizerku si navíc budete moci odjet kdekoliv jinde, třeba v Senohrabech.

„Jsme v hlubokém finančním minusu, ale chceme přihlášeným závodníkům nabídnout kompenzaci v podobě slevy na startovném do dalšího ročníku,“ říká ředitel závodu David Douša. Ovšem ostatní závody Ski Classics předem zaplacené startovné vracejí, nebo aspoň komplet převádějí na další ročník…

Aktuální obsáhlý rozhovor se Stanislavem Řezáčem z Reportér Premium čtěte zde.

Tady najdete kompletní program Ski Classics.

foto: archiv

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *