Klikněte pro hledání

Kola

Briko představuje cyklistickou helmu s umělou inteligencí

Sdílet

Technologické vychytávky posouvá vpřed buď touha po absolutním výkonu anebo bezpečnosti. Známá italská značka Briko přináší na druhý oltář Cerebellum One, „mozeček“, aktivní zařízení se zadní kamerou, fungující jako zpětné zrcátko s přímým přenosem do mobilu, a radarem na okoloprojíždějící vozidla.

K tomu pomocí full HD kamer snímá a zasílá výstrahy a záznamy o nehodách. Brzdová a obrysová světla a varování o dehydrataci jsou dalšími bonusy. Díky tomu posouvá do vyšších sfér celý koncept ochrany a bezpečnosti a zároveň zvyšuje povědomí cyklistů o šrumci vůkol.

Pro modelový rok 2019 už přišel Specialized s technologií MIPS a ANGi v helmách. MIPS tvoří jakousi plástvovou výstelku vnitřku přilby zmírňující následky otřesů hlavy z rotačních sil při pádech. Senzor ANGi v zadní části helmy (1399 Kč včetně ročního předplatníého aplikace) pak umí ve spolupráci s aplikací Ride vyslat nouzové hlášení v případě, že se nositeli přihodí nehoda.

Co víc umí Cerebellum One? Speciální hardware je rozjetý díky mikroprocesoru, radaru, přední a zadní full HD videokameře, multisenzorovému GPS a gyroskopu. A slibuje sedm funkcí: live zpětné zrcátko, varování před kolizí, SMS varování před nárazem, černou skříňku, LED poziční svcětlo, full HD videokamery a upozornění na dehydrataci. Ovládá se přes bluetooth a wi-fi pomocí aplikace pro iOS i Android.

Zpětné zrcátko se aktivuje pomocí smartphonu a běží v reálném čase na mobilu, ideálně zacvaknutém na řídítkách. Mohou ho dokonce sdílet všichni cyklisti ve skupině na společné vyjížďce. Pokud ho nechcete aktivovat, můžete si pustit radar a displej vám ukáže vozidla, blížící se zezadu. Ať už graficky nebo akusticky. Ale v silném provozu si je můžete vypnout.

V případě kolize Cerebellum One aktivuje SMS výstrahu, což znamená, že odešle zprávu vybranému kontaktu. Současně černá skříňka nahraje obrázky dvou minut před dopadem na cloud, takže pak poslouží jako důkazní materiál.

V zadní části přilby je navíc LED světlo, helma si nahrává celou cestu na video a fotografie ve formátu 4K HD. Navíc má senzory pro sledování tělesné teploty a míry pocení, které dokáží reagovat zprávou do smartphonu, upozorňující na dehydrataci. Výbavu doplňuje baterie, která vydrží až čtyři hodiny v závislosti na aktivovaných funkcích, Balení pak obsahuje i držák na mobil a dobíjecí kabel. Komplet sada za 12 750 Kč.

V Česku distribuuje kompletní nabídku značky Briko pražská firma Lom trading. Z novinek pro nadcházející sezonu zaujal Gass 2.0 s aktivním odporem proti vedru (3990 Kč) a elitní Gass fluid s vnitřní vložkou lépe chránící mozek při karambolu. Pokračuje 22otvorový VentuBrikos i časovkářskou verzí Cronometro (jen 7 otvorů). Zcela nový je lehoučký Quasar (2880 Kč). Sismic směřovaný na enduro s integrovaným štítkem má homologaci i na e-kola s povolenou rychlostí nad 25 km/h. Nový je i Morgan s 24 otvory, sice těžší, ale levnější, v základu už od 1550 Kč.

Také brýle Briko mají na českém trhu svoji dobrou pozici. Superleggera teď váží jen 21 gramů. Hybridní Syrio mají obrubu jen nahoře, dole volné sklo pro lepší viditelnost. Zůstává Cyclope a Uragona, Endure pro se dodávají se dvěma tipy skel. Multisportovní novinku představují Ghibli.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *