Klikněte pro hledání

Kola

Královna Romana I. České cyklistice vládne lázeňská fyzioterapeutka

Sdílet

Žádný milionářský aristokrat z elitní worldtourové stáje, ale skromná fyzioterapeutka z jesenického lesa. Romana Labounková, letos podruhé v řadě mistryně světa v parádní české disciplíně fourcrossu, se stala Královnou české cyklistiky! A vzápětí veřejně ukončila kariéru.

V 55leté historii ankety Českého svazu cyklistiky se stala teprve druhou ženou, které se to podařilo. Po Ladě Kozlíkové v roce 2002, kdy získala titul mistryně světa ve scratchi a vyhlášena byla … v Lázních Jeseník (kde pracuje Labounková). 

To je moje práce…

Každopádně mírně řečeno překvapení. Ale opět a tradičně se další pořadí nebo bodové hodnoty nezveřejňují… a obvykle nevyhrává ten, kdo by chyběl – což při nepřítomnosti Štybara, Bábka, Cinka a dalších leccos naznačovalo…

„Pro mě byl nejlepší Tomáš Bábek,“ připomenula zlatého dráhaře z Evropských her. „Ale když mi před druhou částí večera dávali lidi z televize mikroport, začala jsem něco tušit, i když moje disciplína není olympijská a tudíž tak ceněná a sledovaná,“ usmála se.

A když pak v závěru slavnostního večera v Muzeu Škody v Mladé Boleslavi (ve stejném místě, kde kdysi před 125 lety postavili první velociped Laurin a Klement) kolem ní defilovaly téměř tři desítky slavných českých cyklistů v duhových dresech – včetně Jindřicha Pospíšila, který jich má z kolové dvacet – užívala si skutečně unikátní pocty. Navíc pak s revivalovou skupinou Queenie zapěla operní diva Pavla Alvares Šimková slavnou Barcelonu…

Čeští šampioni defilují nové královně.

Přitom loni překvapilo i její ocení nejlepší bikerkou české scény. „Spousta lidí i z cyklistického prostředí mě na vyhlášení ani nepoznala, natož pozdravila… Navíc jsem ženská, výsledky chlapů se vždycky váží víc. Pacienti, co za mnou chodí a viděli loni vyhlášení v televizi, se mě ptají, jestli moje sestra jezdí na kole,“ vyprávěla dáma, která poslední roky sedlá speciály od brněnské značky Pells.

Už loni, po zisku duhového trikotu, mluvila 30letá Labounková, dříve také bikrosařka, o konci kariéry. Vedle ježdění dokázala vystudovat vysokou školu, teď každý den chodí do práce na ambulanci fyzioterapie v jesenických lázních, trénuje Elišku Bartůňkovou a pár dětí. Odmítla i pozvání na prestižní festival Crankworkx do Whistleru. Sama se na kolo dostala jen občas.

„Tři čtyři tréninky týdně, víc ne. Kolo, posilovna, jak to vyjde. Vytrvalost nechodím, na tu už nemám čas, jen někdy o víkendu se jedeme projet s rodinou. Fyzicky žiju z toho, co jsem natrénovala dřív, udržuju se. Tréninky s Eliškou jezdíme společně, jsme na tom výkonnostně podobně, dělám jí sparinga. A v posilce to ji zase už spíš sleduju a vedu, to musím jít sama až potom,“ říká.

Jenže na oblíbené trati ve Val di Sole, kde se jelo počtvrté za sebou, pak v srpnu obhájila titul. Ale upřímně, konkurence už není taková jako dříve, stejně jako loni chyběla třeba pětinásobná šampionka Caroline Buchananová. „Ne, ne, na další obhajobu se nechystám. V nejlepším se má skončit. Radši budu běhat se psem,“ dodala. Tak se nechme překvapit.

Foto: Radek Petrášek, Jaroslav Svoboda

Mistrovství světa Val di Sole 2019.

Král cyklistiky 2019 vítězové kategorií

Silnice: Zdeněk Štybar a Nikola Nosková

Bike: Kristián Hynek a Romana Labounková

Dráha: Tomáš Bábek a Jarmila Machačová

Cyklokros: Michael Boroš a Kateřina Nash

Sálová cyklistika: Jiří Hrdlička-Pavel Loskot a Adéla Přibylová

Bikros: Dominik Topinka

Handicapovaní: Kateřina Antošová a Patrik Jahoda

Junioři: Pavel Bittner a Veronika Jaborníková

Objev roku: Štěpánka Fremlová, Daren Dvořák, Aneta Novotná, Eliška Hanáková

Trenéři roku: Jaroslav Bláha, Věra Břínková, Milan Chrobák, Lukáš Tamme, Petr Klimeš, Václav Ježek, Otakar Fiala

Amatérský počin roku: Vladimír Vidím – na vlastním modelu historického kola z roku 1896 objel závod L´Etape 135 km s převýšením 4500 metrů za 17 hodin a 17 minut

Síň slávy: Vladimír Holeček a Miroslav Janout

Po 30 letech převzal dosud nepředanou cenu pro vítěze Československého poháru na silnici Petr Vopálka

Tak trochu ztracená mistryně světa.
Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *