Klikněte pro hledání

Běhy Cesty Kola Lyže

Hammer Nutrition. Organické palivo na dlouhé traily i pro každý den

Sdílet

Doplňkovou výživu používá více či méně každý vytrvalec, ale volba produktů a dávkování je až alchymií a výsledkem dlouhodobého zkoušení. Znáte značku Hammer Nutrition, na kterou už spoléhá víc a víc také českých sportovců? Prosím, seznamte se.

Své postřehy přidává i Tomáš Maceček, vicemistr Evropy v běžeckém UltraSky, který si ji oblíbil. Používá ji také legendární ultráč Dean Karnazes, ale i třeba Moira Stewartová, věnující se kromě maratonu také kratším a rychlejším distancím.

1 Hammer Nutrition, představte se!

Rodinná firma Briana Franka z Whitefish v Montaně, která se výživě věnuje od roku 1987. Sází jednoznačně na kvalitu, suroviny i výroba jsou made in U. S. A., žádná divoká Asie. Produktová řada vychází od ionťáků a gelů přes speciální kousky pro ultravytrvalce až po regenerační doplňky. Podporuje nejen sportovní výkonnost, ale se širokým spektrem doplňků, i zdraví, životní pohodu a vitalitu. Své portfolium ale nenafukuje až do posiloven.

2 Základ know-how tvoří komplexní sacharidy

Na rozdíl od mnoha dalších značek se vyhýbají výrobkům, složeným z jednoduchých cukrů, naopak své portfolio stavějí z komplexních sacharidů, zajištujících dlouhodobou saturaci. Nabízejí i veganskou doplňkovou výživu. Jemné a lahodné příchutě v kombinaci s absencí jednoduchých cukrů přispívají ke snadnému trávení. „Postupně jsem se s nimi seznámil, vyzkoušel je a opravdu mi vyhovují. Občas se mi udělalo špatně po gelech jiných značek, to se stává, ale tady ne,“ říká Maceček.

3 Kvalita pro děti i veterány

Čisté organické a přírodní zdroje dovolují používat doplňky jako gely a tyčinky i pro děti. Jistě zdravější alternativa než běžné sladké svačinky, často obsahující spoustu škodlivých výplní. Příchutě výrobků se také získávají z přírodních zdrojů, např. čokoládová příchuť pochází z kakaa a malina z malinového pyré. Kvalitu ocení i starší ročníky s pomalejší regenerací, mohou využít širší řadu podpůrných doplňků.Verze 2.0 už nahradily maltodextrin z kukuřice zásaditějším a méně průmyslově zpracovaným tapiokovým. „Ty chutě opravdu fungují, při espresso gelu mám pocit, že piju kávu někde v kavárně,“ usmívá se Maceček. „A na čokoládový se po těžkém tréninku úplně těším jako na dezert, taky mám rád burákové máslo.“

4 Vícefunkční ionťák HEED

Doplnění tekutin doporučují u HN v objemu 5 – 8 dcl za hodinu a spolu s vyváženým poměrem minerálů jako hořčík, sodík, vápník a draslík. Díky absenci jednoduchých cukrů vám opomenutý nápoj v lahvi nezkysne, a také vám nenarušuje zubní sklovinu. Hammer ionťák obsahuje také látky potlačující tvorbu laktátu, což oceníte při dlouhodobějším výkonu. „Osvědčily se mi tobolky Endurolytes a Antifatigue. Dávám si je před závodem, beru si je do sáčku na trať. Je to super řešení proti křečím i únavě. Mají výborné složení mixu minerálů i supervstřebávání. Samotný hořčík takhle nefunguje,“ přidává zkušenost Maceček.

5 Specialita? Ultrakaše Perpetuem

Za unikátní produkt můžeme označit Perpetuem, jemnou kašičku na dlouhé výkony, obsahující nejen sacharidy, ale i tuky a protein. Málokdo si uvědomuje, že při delší zátěži už tělo potřebuje přijímat zhruba 15% energie právě z proteinů. Přítomnost tuků a proteinu vás zasytí a zamezí pocitům hlaďáku, který se často objevuje při používání čistě sacharidových produktů. Na výběr jsou chutě čoko, latté s 25 g kofeinu a orange/vanilka. „Něco mezi gelem a tuhou stravou, to jinde nenajdete, vynikající na dlouhé závody, můžeš si namíchat hustotu sám, jak potřebuješ, až na občerstvovačce. Používám v delších trénincích už přes tři hodiny, v závodech nad pět hodin,“ doplňuje zkušenost Maceček.

6 Regenerace nejen po výkonu

Cílem regeneračních produktů je nejen pomoci rychlejší regeneraci bezprostředně po výkonu, ale tak tělo na náročný výkon připravit. Recoverite pomáhá doplnit ztracené svalové glykemické zásoby a přispívá s obnovením svalových tkání. „Používám i přes týden při náročnějším bloku a doplňuju rozmixovaným ovocným shakem,“ nabízí vlastní recept Maceček.

Další postřehy získáte z našeho testu, kdy jsme Hammer Nutrition prověřili v pětitýdenní přípravě a pak startu na trailovém závodě Matterhorn Ultraks ve Švýcarsku.

Veškerou nabídku najdete na www.hammernutrition.cz

Recept na víc než pětihodinový závod Tomáše Macečka

Tři dny do závodu: každý den několik tobolek Endurolytes (minerály, proti křečím)

Večer před závodem: Recoverite

Hodinu před závodem: 3 tobolky Endurolytes a 2 tobolky Anti Fatigue Caps, popíjet Perpetuem

Závod: Každých 45 minut Hammer gel, každou hodinu až hodinu a půl 2 tobolky Endurolytes a 1 tobolka Anti Fatigue Caps. Na pití Fizz nebo Heed v jednom softflasku a voda v druhém. Od cca třetí hodiny přidat Perpetuem a gely doplňovat dle potřeby.

Po závodě: Do půl hodiny Recoverite, večer Endurolytes

foto: Hammer Nutrition

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *