Klikněte pro hledání

Kola

Sedmička z Elkov/Kasper uctila Krakonoše, nejlepším ze „zbytku světa“ byl ostravský bard Swaczyna

Sdílet

Krakonošův cyklomaraton obstál pojedenácté i v přímé konkurenci s L´Etape Czech jako svébytný závod v parádních kulisách největších českých hor i návštěvy polských sousedů jako místo konfrontace, nebo spíše závodnického setkání profíků s hobíky. Body se zapisovaly do průběžného pořadí seriálů RoadRace i RoadMarathon Cupu.

„Všichni mi říkali, že dobrý. Dva úrazy utrpěli jen zrovna trutnovští závodníci bohužel, ale jinak snad všechno dopadlo… Počasí se povedlo, novinky – maséři i fanzóna – se osvědčily. Potěšilo mě, že jsme získali nové schopné pořadatele do týmu,“ hodnotil ředitel závodu Jan Slavíček, který vedl pořadatelský tým více než dvou stovek lidí.

Na delší trati 136 km z elitní sedmičky hradeckého týmu Elkov/Kasper odpadl do čtyřminutové ztráty jen Tomáš Obdržálek, i tak se ale hoši seřadili na prvních místech pořadí. Z vítězství se radoval čerstvý akademický mistr světa v časovce Jakub Ťoupalík (3:35:09) před Matějem Zahálkou a Danielem Mrázem.

„Bylo v plánu jet jako tým a střídat, dojeli jsme brzy první skupinu. Ve sjezdu z Pomezek jsme ujeli, do kopce na Pražskou jeli každý za svý. Nahoře jsme na sebe počkali a pak se v šesti vydali na poslední kopec. Jelo se vysoké tempo,“ komentoval vítěz.

A jak se rozdávali karety do finiše? „Řekli jsme si, že si dáme pět kiláků na závěr závod. Pár ataků tam bylo, kilometr a půl před cílem jsem dal já tvrdý nástup přes horizont a nikdo mě už nedojel,“ popsal svůj klasikářský triumf při druhém setkání s Krakonošem.

„Věděl jsem, do čeho jdu. Jinde takové kopce nemáme,“ usmál se. „Jelo se mi super, taky den nato jsem byl v českém poháru v úniku. Letos bude mistrák hodně otevřený, nejen my a ATT. Doufám, že vyhraje ten nejlepší a bude to spravedlivý,“ vzhlíží už k nadcházejícímu víkendu.

Až za nimi dojeli mladík Patrik Černý a bývalý vítěz a slovenský šampion Matej Ulík, dvojice domácího týmu Expres.cz/BMD Kolín, startující taktéž s handicapem pěti minut. „Zajeli slušně, objeli si celou trať podruhé za týden i z plného tréninku,“ chválil své bikery týmový šéf a ředitel závodu Jan Slavíček. Elitní silniční mistrák ale nejedou.

Teprve pak desátý skončil samotář a první „hobík“ Petr Swaczyna (Kilpi, -4:22). „Kluci jeli vysoké tempo, dojeli nás dávno před Pomezkami. Pak ve sjezdu odskočili, já tam zůstal s bikery. Na Pražskou jsme se trochu natáhli, já byl z nich druhý, pak se zase posjížděli a spolupracovali až do cíle,“ komentoval vývoj. A jak se dívá na společné závody s profíky? „Zvedají úroveň, pro nás další přinášejí trochu další motivace. Je hezké se dívat, když to někdo umí,“ dodal 39letý profesí strojník v ostravském OKD, skutečný stachanovec, který po osmihodinových směnách dokáže najet až 25 000 kilometrů za sezonu. A letos cílí na celkový výsledek v RoadMarathon Cupu.

Čestně zabojoval třeba i český reprezentant v chůzi Lukáš Gdula (34., -24:30) a další borci. Mezi ženami byla nejlepší známá polská tvář Angelika Wrobelová tým WattUp, čas 4:30:11) před českými veteránkami Hanou Rippelovou (-10:16) a Patricií Gedeonovou (-12:17).

Na kratší trati 95 km, která se počítá do seriálu RoadRace, dominovali Štěpán Kopecký (Lawi stars/Giant, 2:19:45) a Jana Milec-Jiřincová (TFD, 2:29:45) – celkově 27. „Začátek byl rychlý, jak to rozjeli elkováci s námi s druhou vlnou. Držela jsem se v čele a najednou za mnou nikdo nebyl a zůstala jsem úplně sama. Od desátého jsem tedy jela sama, někde na dvacátém mě sjel jeden kluk, tak jsme se drželi až do cíle,“ popsala start. Předjela pak i všechny holky na dlouhé trati a vyhrála horskou prémii na Pomezkách. „Bylo to ale těžký, protivítr i ve sjezdu. Snažila jsem se, aby nás nedocvakli zezadu. Ta zdejší delší trať mě taky láká, už brzy, asi až skočím do starší kategorie,“ dodala.

Teď se chystá stejně jako Swaczyna a mnozí další na přespříští víkend (29. 6.) na poslední závod jarní části Road Cupu, už třicátý ročník Beskyd tour. Ten opět nabízí střední (121 km) a dlouhou (163 km) trasu, k tomu i krátkou (53 km).

Kompletní výsledky Krakonošova cyklomaratonu najdete zde.

Průběžné pořadí RoadCupu najdete zde.

Reportáž z Tour de Brdy, předcházejícího závodu Road Cupu je tady.

foto: Miloš Lubas

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *