Klikněte pro hledání

Lyže

Dynafit Mezzalama. Pohodlná skialpová rychlovka? Existuje!

Sdílet

Tak už nám to sype, vyrážíte? Vyzout se po túře ze skialpové boty bez krvavých puchýřů nebo aspoň viditelných otlaků jsem považoval za zázrak. A ten se mi nedávno zjevil/vyplnil. Díky za něj loňskému modelu Dynafit Mezzalama, nesoucím hrdě jméno podle skialpového top závodu. Jednoho ze tří grand tours – „bílého maratonu“ v Aostě, jezdícího se od roku 1933 a zapsaném i jako první mistrovství světa 1975.

Hned v úvodu nutno poznamenat, že obecně s botami potíž nemívám. Byť pravý kotník po zlomenině vytvořil útvar nezvyklého tvaru… přinejmenším však poněkud odlišný od levého, nevnímám tento fakt ve sjezdařských lyžákách, ani pohorách. Pouze horské běžecké boty se zvýšeným límcem mi občas pod kloubem „drhnou“. Ale ty skialpové mě dosud potrápily všechny napříč spektrem značek.

Mezzalama – po delší době skutečně topový model své kategorie u Dynafitu, což připouští sama značka – se tedy stala okamžitě zamilovaným kouskem. Ač na pohled vypadá v záplavě zářících skialpových botek skromně a nenápadně až jako Popelka – šedivý design s černou, bílou a žlutou grafikou – na funkci to vliv nemá. Jakmile si osaháte správnou intenzitu pro „vlez“, máte vyhráno. Pak už sedí hned a všechno. Na/vyzouvání jde pohodlně v teple i po návratu ze studena. Jen Twist Fit, originální upevnění horní přezky, potřebuje cvik. S ideálním dotažením přes soustavu uzlíků a navlečení na klapku se i v lyžárně docela nadřete, ve vánici bych se tím trápit nechtěl… Ale takový je záměr, obujte se doma a venku už jen makejte a nezdržujte se.

Jestliže skialpové boty působí pocitově lehoučce, tak tyhle až jako by připomínaly závodní skejtové botky na běžky. Ostatně charakter je podobný – tuhý skelet přes achilovku s kotníkovým kloubem jen drží pevně nohu ve stabilní pozici, zbytek obepíná měkká vnitřní botička. Navíc máte pochopitelně pevnou a robustnější spodní část včetně špičky, paty a stran, abyste se správně zacvakli do vázání. Právě vyladěná kombinace tuhého skeletu s padnoucí vložkou se podle mého názoru zasloužila o dokonale „bezotlakovou technologii“. Ani ve větších velikostech jedna bota neváží víc než kilo, v těch dámských se pohybujete okolo 800 gramů.

Technické parametry doplňuje tak akorát 99mm šířka boty a především kolečko Race lock systemu. Ano, něco hodně podobného jako boa u cyklistických treter. U závodnějších skialpových bot (už ve verzích též jiných značek) funguje bezvadně. Rychleji a stabilněji přitáhne subtilnější skelet k měkké vložce. Navíc se lehce uvolňuje povytažením, buď naplno anebo jen částečně do určité polohy. Což oceníte i při natékání nohy při delší zátěži, anebo prochladnutí.

Bota je z uhlíkových vláken, grilamidový komín vyztužuje karbon, spodní část skelná vlákna. Polohu do kopce a z kopce zaklapnete snadno páčkou s kolíkem na zadní straně boty i v rukavicích. Komín drží mezi 10 a 13 stupni. Nahoru jdete volně a bez odírání uvnitř, dolů vnímáte nekompromisně tuhou oporu do odvážných sjezdových kreací. Obstojí skvěle dokonce i ve volném terénu. V režimu pro chůzi se dá bez problémů i běžet.

Mezzalama se vyrábí v Montebelluně v italském Trevisu, což potěší nejen řemeslnou zkušeností ale i „udržitelným“ režimem dopravy. Je odvozena ze stejně starého závodního modelu DNA, ten má nižší botičku a karbonový komín. Za velký bonus lze považovat i konstrukční detail boty – všechny spoje jsou šroubovatelné, to znamená, že případně poničený dílek vám rychle objedná a vymění každý servis.

Pokud se na skialpech přesouváte převážně sportovně, pak je to skvělá volba. Úzká, tuhá, lehká, ovladatelná. Palec nahoru a pět hvězd, nebo spíš červených křížků jako symbol, že šetřím lékárenský materiál. Prodává se v síti Rockpointu, ostravském Sachasportu nebo na koloshop.cz i po internetu, pokud si jste jistí velikostí. Ta odpovídá zkušenosti s číslováním Dynafitu, buď stejná nebo plus půl čísla.

foto: Dynafit

Dynafit Mezzalama

skialpové boty

váha: 1896 g (pár velikosti 28,5)

flexe: 120

náklon: 10-13 stupňů + uvolnění pro chůzi

šířka chodidla: 99 mm

technologie: Race lock systém, Master step, Twist fit

podešev: Pomoca Race

cena: 14 999 Kč v Rockpointu

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *