Klikněte pro hledání

Běhy Kola Lyže

Už vám cvrčí v břiše? Hledáme nejlepší zdroj přirozeného proteinu

Sdílet

Hledáte zdroj proteinů? Možná jste už zaznamenali, že jedním z nejlepších, přirozených a živočišných, je cvrček… Zapomeňte na předsudky a pusťte se do něj!

Cvrček neboli acheta je hmyz s romantickou přírodní až pohádkovou aureolou. Ale prakticky? Spíše nevítaným obyvatelem budov i některých domácností, všežravcem likvidujícím potraviny a navíc obtěžující hlasitým cvrkáním, resp. třením křídel samečků. Vypořádat se s ním lze i tak, že ho jednoduše spořádáme. Ano, sníme.

Jeho protein je vynikající a zvláště pro sportovce potřebný. A v případě cvrččí mouky odpadá esteticko-vizuální blok, který se může objevit u citlivějších jedinců, nebo spíše jedinek. I když kandovaní a jinak upravení cvrčci bývají považování až za delikatesu. Že chutnají znamenitě, jste zcela bezprostředně mohli donedávna ocenit třeba v pražském Klubu cestovatelů vedle Národního divadla.

V Česku se stal hmyz běžně povoleným jídlem – kromě dosavadních gurmánských ochutnávek – až před třemi lety. Třeba zrovna cvrčků najdete na zeměkouli až 900 druhů. Teď se objevuje širší a sofistikovanější podoba pro obohacení jídelníčku. Navíc důležitý prvek tohoto progresívního stravování tvoří udržitelnost. Zde spočívá v tom, že cvrččí protein je stejně kvalitní jako hovězí, jen na jeho produkci spotřebujete 2000x méně vody a 12x méně krmiva a vyprodukujete 100x méně skleníkových plynů.

Pro začátek jsme prubli startovací balíček od české partičky Sens food za 499 Kč. Ten obsahuje produkty z velmi jemné cvrččí mouky, žádné křoupání nožiček nebo křidélek mezi zuby… 5 proteinových tyčinek – z toho 2 Serious „výkonové“ a 3 Pleasure s ovocnými příchutěmi, dále 3 křupavé krekry, jeden čokoládový drink, těstoviny fusilli, balíček prášku na upečení proteinového koláče. A pak si zvolíte případně dál, co vám nejlíp vyhovuje.

Tyčinky tedy máme dva druhy. Jednak „seriozní“ s maximální energetickou náloží 1063 kJ v 60gramovém kousku. Ten obsahuje 20% cvrččí mouky, 17% tahini ze stoprocentního sezamového semínka a třeba jen 11 g sacharidů, což je přibližně polovina jako u jiných podobných. Příchuťové varianty hořké kakao/sezam nebo arašídové máslo/skořice už podle mého názoru nejsou zásadní. Tuhá konzistence se při konzumaci v puse příjemně rozdrolí, takže funguje bezvadně i přímo při výkonu jako „traťovka“, případně po něm na regeneraci svalů. Stojí 59,90 Kč.

Ty pro „potěšení“ tyčinky jsou menší 40 g – 724 kJ energie, 6 gramů proteinu, z 10% z cvrččí mouky. Tedy můžete kombinovat při výkonu, anebo použít jen opravdu pro zpříjemnění chvilek, když vás honí mlsná a nechcete se cpát čokoládou nebo sušenkami, anebo ještě plánujete vyrazit na výběh a nepotřebujete zatěžovat trávící soustavu. Příchutě máme pomeranč, višeň v hořké čokoládě nebo ananas s kokosem. Jsou mazlavější, do krku klouzají ještě líp než výkonovky. Nyní jsou za 39,90 Kč.

Čokoládový nápoj, šejk do cca třetinové sklenice/lahve vody nebo mléka obsahuje v jedné 35gramové dávce 71% proteinu, žádný gluten. Energetická hodnota je 1507 kJ. Tato čísla ho staví i výš než klasickou syrovátku. Chutná výborně, ideálně po tréninku, ať už vytrvalostním výběhu či vyjížďce nebo posilování. Prodává se v 600gramovém balíčku za 499 Kč, nebo náš malý za 49,90 Kč.

Balení krekrů s cvrččí moukou (8%), slunečnicovými semeny, lněným semínkem a dalšími ingrediencemi obsahuje dvě obdélníkové placky s celkovým obsahem 11 gramů proteinů a 1055 kJ energie (v 50 g balení). Vybrat můžete tři příchutě – rajčato-bazalkovou, oregano-tymiánovou a s černými olivami. Zrnitá příchuť, lehce zasytí, osvěží a posílí, rozhodně se nepřecpete. Kam se hrabe knäckebrot. Svačinka pro změnu naslano. Nalámané také jako vynikající doplněk salátů všeho druhu. Anebo večer k pivínku namísto čipsů, míra provinění okamžitě klesá aspoň na polovinu… Cena? 49,90 Kč.

Těstoviny neboli pasta zůstávají povětšinou stále základem stravy sportovců v každodenním šrumci. Naše fusilli jsou z 90% z mouky z červené čočky a z 10% z cvrččí mouky, bez špatných sacharidů. Jedna 100gramová porce má energetickou hodnotu 1583 kJ a obsahuje 30 gramů proteinů. Příprava velice jednoduchá, i když pozor, vyplatí se přesně následovat pokyny. Do „al dente“ se vaří jen čtyři minuty. Doporučenou omáčku jsme připravili souběžně vedle na pánvi. Na slze olivového oleje osmahnutý nadrobno nasekaný česnek, k němu nakrájená rajčata (ať už čerstvá nebo pyré z plechovky) se lžičkou hnědého cukru, bazalkou, solí a pepřem. Doplníme sýrem, který najdeme v ledničce, ať se zadaří s jihotyrolským parmezánem a jeho hoblinami, anebo i jen obyčejnou mozzarellou z Alberta. I letitý až agonický špagetofil ocenil jemnou lahodnou chuť a kompaktnější materiál.  Menší 200gramový balíček na dvě porce je za 89,90 Kč. Pětikilový pytel těstovin na cca 70 porcí se teď prodává za 1295 Kč.

Proteinový prášek na vaření a pečení je „vyšší kuchařská“, myšleno i včetně palačinek. Přiznávám, že jsem zatím nenalezl odvahu se s ním popasovat. Ale slibuju, že tak učiním (a do textu doplním). Než se tak stane, musíte se spokojit se základní informací. Prášek je ze stoprocentní cvrččí mouky, bohatý na vlákninu a bílkoviny, vitamín B12, železo a vápník. Dá se i jen přidávat do různých kuchařských výtvorů. Jedna polévková lžíce obsahuje 10 gramů proteinu a 230 kJ energie. Prodává se za 149,90 Kč.

“Biologická hodnota je dobrá, obsah živin vysoký, je to velmi zajímavá alternativa,” říká dietologický expert Michal Kumstát, bývalý triatlonista, nyní proděkan Masarykovy univerzity v Brně. “Ale odborným zhodnocením parametrů ten skutečný obsah cvrččího proteinu není tak vysoký, okolo dvou až čtyř gramů v tyčince, dá se mluvit o standardním množství ve srovnání s podobnými produkty. Třeba syrovátkový protein pořád dodá tělu sportovce víc.”

Kvalitu produkce hodnotí velmi kladně i Bára Bubílková, dietoložka a manželka předního českého maratonce Michal Bubílka z Kross/Bike Ranch teamu. „Je to zajímavé hlavně proto, že se jedná o plnohodnotnou živočišnou bílkovinu. Přitom jinde ve sportovních tyčinkách bývají často víc sójové proteiny, což není plnohodnotná bílkovina. Smyslově ani necítíte, nevidíte nebo nechutnáte něco nepříjemného. Stačí málo pro příjemné zasycení, je to něco jiného, zpestření. Tyčinky se ani v letním teple nelepí, to mě potěšilo. A bez obav je můžou i děti. Z mouky jsme pekli batátové brownies, podobně se dají použít jako přídavek k řadě receptů. Měli jsme i čistý protein a udělali jsme si z něho osvěžující smoothie. Šejk jsme využívali jako gainer po tréninku, oceňuju, že přirozený, nic umělého, dokonce jsme si ho připravili i namísto ledové kávy. Za základ stravy sportovce považuju přirozené potraviny a tyto cvrččí produkty tvoří velmi zajímavé zpestření a doplněk.“

Ještě pár informací ke zdroji. Start up Sens food rozjeli před pěti lety Radek Hušek a Daniel Vach s inspirací ve vědeckých výzkumech o udržitelnosti potravinového systému, uveřejněných OSN. Investoři do něj vložili 50 milionů korun. Cvrččí protein vyrábějí na vlastní vertikální cvrččí farmě v Čiang Mai v Thajsku, která je největší na světě. „Což je tak trochu vtip. Nikdo neumí chovat cvrčky ve velkém,“ usmívají se zakladatelé.

Zpočátku prodávali cvrččí chléb v Penny marketech. Po víc než ročních námluvách se stal nejen poctivým uživatelem, ale dokonce i spolupodílníkem firmy nejlepší světový lezec Adam Ondra. Jak známo velmi pečlivě dbá na své vlastní „zásobování“. „Čím líp tělo zregeneruje, tím líp můžu trénovat, a proto přemýšlím o tom, co jím. Bílkoviny považuji pro sebe za klíčové k udržení síly a výkonu. Maso jím taky, ale někdy si ho nedám celé týdny. Tady můžu konzumovat zdravá a přírodní jídla. Pokud se soustředíte na to, co jíte, doplňky stravy nejsou třeba,“ říká.

Cvrččí protein přisypává na snídani k ovesným vločkám, oříškům a ovoci. Čokoládový shake si dává, když má chuť na sladké. K večeři si dává cvrččí těstoviny se zeleninou nebo s omáčkou. Produkty Sens se už úspěšně prodávají třeba v Německu a útočí i na Japonsko. V tuzemsku je objednáte po internetu nebo koupíte v Globusu, Alze, na Rohlík.cz či Sklizeno.

Na různých místech zaznělo už povícekrát, že hmyz a zejména cvrčci jsou potravinou budoucnosti. Co vy na to? Teď už nezbývá než jen popřát dobrou chuť.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *