Klikněte pro hledání

Kola

Expediční gravel, maratonský full, Nirvana, ale i zvonek s pivem aneb novinky Ghost, Lapierre a celé schindlerovské rodinky

Sdílet

Kola Ghost a Lapierre potkáváme v českých luzích a hájích běžně. Ale jejich český distributor, slezská firma Schindler, vytvořila celý skutečně komplexní ekosystém značek, které pokrývají téměř celé portfolio vybavení, které biker potřebuje.

Takže si například koupíte nového Ghosta, obléknete se do dresu Nalini, na hlavu narazíte helmu Cratoni, po setmění rozsvítíte blikačku Knog a i když svítí jako blázen, tak vjedete v lese do bláta. Pevně svíráte své ESI gripy, díky čemuž nejdete přes řídítka a před nejhorším vás zachrání blatníčky SKS, nemáte tedy od bahna celá záda. Ale v bažině číhala ocelová traverza, takže se vám podařilo vyrobit defekt. A protože potmě nenajdete díru v duši ani s čelovkou Knog, nezbývá vám, než zamknout kolo zámkem Kryptonite ke stromu a na tretrách Exustar potupně ťapat domů pěšky. Leda, že byste měli v rozseknutém plášti Continental vložku PTN (Pepis Tire Noodle). Pak by se dalo dojet až domů a nemuseli byste tlačit přívěsný vozík Qeridoo se svým malým potomkem cestou necestou. Všechny tyhle značky pod jednou střechou nabízí kravařský veloobchod Schindler. Snadno se tak může stát, že cokoliv, co máte doma, a souvisí s cyklistikou, je od nich…

Co tedy chystají nového?

Lapierre

Tak třeba u francouzského Lapierre nás zaujal nový Crosshill, gravel s expedičními schopnostmi, kolo do jakýchkoliv podmínek, s teleskopickou sedlovkou s promyšleným ovládáním z řídítek, na které si můžete dát třeba blatníky, nosiče a vydat se po vlastní ose přes celý kontinent. Ale novou konstrukci rámu najdeme třeba i u takových stálic, jako je enduro Spicy (170/160 mm) či allmountain Zesty (150/140 mm), koncepce odpružení se sbližuje s elektrickou řadou Overvolt. Tam můžete dostat pohon Shimano nebo Bosch, když chcete, tak i karbonový rám a energii si povezete v pro značku typické housenkovité baterii, která se zasouvá do rámu malými dvířky. Když už jsme u elektrokol, nelze nezmínit elektrifikovanou silničku eXelius. Její elektrifikace je velmi nenápadná a bez podrobného zkoumání působí subtilně stejně jako klasické silničky. U těch představuje vrchol nabídky pro následující sezonu model Aircode DRS, top specifikaci jsme mohli sledovat na nedávno skončeném Giru v rukou jezdců týmu Groupama FDJ. A že ty spurty letos Arnaud Démare zvládal bravurně, že!

Ghost

Německý Ghost představil pro nový ročník úplně nové designy snad všech modelů, u modelů FR AMR a SL AMR zůstává věrný koncepci s vinutou pružinou a v inovované modelové řadě nemůže chybět ani nový gravel Endless Road Rage. Na fotografie zatím platí embargo. Bez elektrifikace dnes žádný výrobce kol daleko nedojde, u Ghostu se o zákazníky porvou třeba nový SL AMR X Hybride nebo Lector X Hybride. V přípravě je ale největší pecka, a to maratonský full, v podstatě celoodpružený Lector. Viděli jsme ho zatím jen na 3D modelech, ale vypadá velice nadějně.

Electra

Další zajímavou značkou je stylová Electra, elektrické cruisery zaujmou na první pohled a za poměrně vysokou cenu si kupujete skutečně precizní zpracování a notnou dávku individuality. Aby toho nebylo málo, nabízí Electra i designové doplňky, zaujala nás třeba široká nabídka zvonků s různými motivy od avokáda až po Rubikovu kostku. Jen zvonek s motivem piva je beznadějně vyprodán již teď.

Knog

Výrobce doplňků a hlavně osvětlení letos představil celou řadu vysoce svítivých ledkových blikaček s úhlem téměř 360°, cyklista s nimi bude vidět skutečně ze všech stran. Jedná se o sérii Cobber, což je zároveň i název vycházející z pojmenování ledkové technologie CoB – Chip on Board. Svítivá vrstva diody je nanesena přímo na křemíkové desce, což vypadá o poznání lépe než dříve používané svítící „kapičky“. Jak jsme u značky zvyklí, spojuje kvalitu a výdrž s efektním designem, což letos ukázala třeba s výborně vypadajícím kovovým zvonkem. Z dalších výrobků stojí za zmínku třeba multiklíč s řezákem, bity či klíči.

Exustar

Značka Exustar se zaměřuje hlavně na spojení bikera a kola, tedy pedály a tretry. Jejich portfolio sahá od odolných gravity modelů s dobrou ochranou až po lehké a aerodynamické závodní kousky, které přinejmenším vizuálně snesou srovnání i s daleko věhlasnějšími výrobci (dosud jsme netestovali, takže o praktických vlastnostech zase někdy jindy). Pedály od Exustaru jsou k mání ve všech možných barevných kombinacích, platformy i nášlapy, nebo klidně obojí. Stačí si vybrat.

Cratoni

Výrobce přileb a sportovních brýlí Cratoni uvedl na trh „chytrou“ helmu Smartride. Disponuje senzorem pro případ nehody, chytrým osvětlením, bluetooth reproduktory, GPS, mikrofonem, funkcí vysílačky samozřejmě ji propojíte s mobilem. Ideální pro vytížené „kancelářské krysy“ dojíždějící do zaměstnání. Nemohou však chybět ani klasické helmy pro MTB nebo silnici, přicházejí s vylepšenou ochranou a odvětráním, samozřejmostí jsou nová barevná schémata. Nám se líbila dětská/juniorská integrálka pro létavější ratolesti.

Kryptonite

Tyto zámky přinášejí ochranu před odcizením v celé řadě bezpečnostních tříd. Můžete si vybrat kompaktní lehké zámky pro chvilkové použití, ale také masivní řetězy z certifikovaných materiálů, ke kterým si rovnou sjednáte i pojištění kola. Zloději si ani neškrtnou.

Z méně známých značek nás během prezentace zaujaly třeba computery Ciclo, nabité funkcemi, v mnoha barevných designech a za slušné peníze. Sezónu 2020 důkladně zdeformovala epidemie koronaviru, ale pro příští rok je vše připraveno tak, aby proběhla, jak jsme bývali vždy zvyklí.

Text a foto: Ivan Pindur

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *