Klikněte pro hledání

Běhy

Běchovice míří za historickým světovým rekordem. Jak budou vypadat?

Sdílet

124 let! Silniční závod Běchovice – Praha se zítra stane nejstarším nepřerušeným běžeckým podnikem na světě. Překonal dvě světové války, španělskou chřipku a teď zvládne i čínský virus. Na rozdíl od Bostonského maratonu, který se poprvé běžel ve stejném roce 1897, ale letos byl zrušen. Jak vypadají poslední detaily z příprav na východním kraji Prahy?

Pořadatelé ani na okamžik neuvažovali o tom, že by snad své úsilí vzdali. Navzdory středečním nejasným nařízením nového ministra zdravotnictví, plukovníka Prymuly, prakticky pokrývajícím pouze fotbal a hokej – a následným hystericko-poplašným zprávám některých „odstolových“ webů bez živých informací z terénu.

„Informace ohledně omezení přišla ze dne na den a byla značně nejasná. Ale zástupci atletického svazu vše detailně konzultovali s Národní sportovní agenturou a nastavili jsme pravidla možná ještě přísněji, než je nutné,“ říká Milan Beneš z pořadatelského týmu. Ten nechce nic zanedbat, ani nevymýšlí formální kličky a vyhýbá se potížím, se kterými – občas dokonce i na policejní udání – zápasí jiní organizátoři větších sportovních akcí.

Z očekávaných obav z vývoje koronasituace byly přihlášky uzavřeny už s měsíčním předstihem, tím se ani nenaplnil limit 3333 účastníků. Prezentace probíhala po celý poslední týden v obchodě Sport4Running v Náplavní ulici v centru Prahy, kde si stihly vyzvednout čísla zhruba dvě třetiny běžců. Zbylí tak mohou učinit na místě v neděli ráno od 8 hodin. Ovšem ne v tradičních prostorách školy, ale naproti na dvoře restaurace U staré pošty, jako už loni. Tam jsou rozděleny čtyři zóny s vlastním vstupem podle kategorií – mistrovská, 60+ a dvě věkové hobby – a jejich členové se nepotkají.

Nejlepší je přijet na start vlakem – čtyři sta metrů od startu je zastávka Běchovice střed na hlavní trati Praha-Kolín. Z Masarykova nádraží tu jste za 16 minut, vlaky s označením S jezdí pravidelně v celou a třicet (7.00, 7.30, 8.00 atd.) a v neděli posilují počty vagonů.

Protentokrát se rozšiřují i parkovací plochy pro auta – vedle vlakové stanice najdete v provozu nové P+R parkoviště. Vůz můžete zanechat i na louce naproti, kde se v listopadu chystá mistrovství ČR v přespolním běhu. Z hygienických důvodů se ruší tradiční převoz batožiny do cíle. Zůstane zde pouze úschovna, kam se pak pro případně odložené věci musíte vrátit, nemusíte odhazovat pro bezdomovce jako v New Yorku.

Vyběhnout by mohlo přibližně osmnáct stovek závodníků (oproti loňským necelým třem tisícům). Hlavní časy jsou čtyři – 11.00 veteráni nad 60 let, 11.15 mistrovský závod, 11.30 první vlna hobby, 11.45 druhá vlna hobby.

Na silnici u legendárního patníku budou vyznačeny dvoumetrové čtverce, po každých padesáti následuje ještě další rozestup. Do startovního koridoru budou pouze dva vchody. Každý účastník u něho dostane nákrčník, který následně (do startovního výstřelu) použije jako roušku.

Na trati si už musíte poradit sami. Jako zajímavá výzva pro všechny se jeví třeba čas prvního vítěze, plzeňského běžce Jakuba Wolfa. Tehdy 27. května 1897 dokázal po blátivé cestě mezi kalužemi a v těžkých botách zapsat čas 39:03. Teď čeká každopádně nedávno položený nový asfalt z Běchovic až do hrdlořezského údolí. Z něho vzhůru k Jarovu a pak po Koněvově třídě už stejně vnímáte spíš profil…

A cíl na Pražačce? Bude průběžný, každý běžec dostane zavřenou láhev mattonky, celý banán a termofolii, sám si bude moci načepovat čaj. Obvyklé zázemí školních šaten a sprch nebude. Vyhlásí se pouze tři nejlepší v hlavních kategoriích – muži, ženy, junioři a juniorky – a tím show končí. Od 12.30 budou jezdit z cíle jako pendly čtyři autobusy zpět ke startu, při nástupu dostane každý pasažér novou roušku. Účastnický odznak a tričko Nike získáte už ve startovním balíčku.

Organizátoři ze společného triumvirátu Sokola Běchovice, Olympu a Českého atletického svazu posílili celý tým. V den závodu bude v akci sto šedesát lidí s bezpečnostním režimem včetně měření teplot jako na Tour de France. Jak se všechno vydaří, můžou nepřímí účastníci sledovat v přímém přenosu na streamu na facebooku www.ceskybeh.cz nebo www.atletika.cz.

Tentokrát „Last but not least“ – nakonec, ale ne nejméně důležitý, je skutečný sportovní náboj. Na startu se očekává vskutku parádní téměř kompletní obsazení tuzemské elity. Mezi muži v abecedním pořadí Jiří Homoláč, Jan Janů, Jáchym Kovář, Jan Kreisigner, Pavel Kubričan, Robert Míč, Vít Pavlišta, Dominik Sádlo, Gerron Stewart, Viktor Šinágl, Jakub Zemaník, triatlonový reprezentant František Linduška… S nimi i zajímavý americký host Ryan Vail v mistrovské vlně, ale bez šance na medaili. Jeho osobáky (maraton 2:10, půlmaraton 1:02, desítka 27:44) přinesou jistě motivaci pro domácí špičku. Chybí David Vaš, toho čeká příští víkend maraton v Košicích.

„Cítím se dobře a forma jde nahoru, tak by to nemuselo být zlé. V dobrém běžeckém rozpoložení by mi ten náročný běchovický profil neměl vadit. Mladým klukům to ale letos běhá dobře, takže obhajoba titulu bude složitá, ale to je samozřejmě můj cíl,“ nechal se slyšet obhájce titulu Vít Pavlišta.

Mezi ženami loni vyhrála triatlonová šampionka Vendula Frintová, která byla letos druhá v mistrovském půlmaratonu a nominovala se na říjnový světový šampionát v půlmaratonu v Gdyni. Poslední dva triatlony sezony jí nevyšly, mohla aspoň pošetřit síly. Jak si poradí s Moirou Stewartovou, Terezou Hrochovou, Lucií Sekanovou a po mateřské se vracející Evou Vrabcovou? Nejspíš chybí jen Marcela Joglová, která se ukázala na nedávném ústeckém půlmaratonu.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *