Klikněte pro hledání

Běhy Cesty Lyže

Když se hole stanou členy rodiny…

Sdílet

Když počet párů holí všeho druhu v jeho opavské domácnosti (s další elitní sportovkyní Terezou Rudolfovou) přesáhl číslo padesát, přestal je počítat. Na druhou stranu, kdo jiný než elitní český vytrvalec, reprezentant v adventure race, horolezec a záchranář Tomáš Petreček by o nich měl něco vědět? Čtěte, a pak se běžte podívat do kina na jeho film Za hranicí mysli. Uvidíte je v akci.

  1. Kdy se začaly více používat při pohybu v terénu?

Byl jsem u zrodu Beskydské 7 před patnácti lety. Pamatuju si to jako dnes, když jsme na ni začali trénovat s holemi, dívali se na nás jako na exoty. Tehdy s nimi v horách chodili jen starší lidé… Ale věděli jsme, že pomáhají a postupem času to pochopila už většina vytrvalců. Na delších závodech dnes nimi běhá až skoro většina lidí.

  1. Kde stojí za to vzít je s sebou?

Co se týká běhu na dlouhé trasy, beru je vždycky někde až od okolo 40 kilometrů a v kopcovitém terénu. Pomůžou ti a odlehčí nahoru, o tom není pochyb, a to nemusíš ani běhat v tom nejrychlejším tempu. Naopak na rovinu je nevezmu. Na lyže samozřejmě hole používám, na skialpech a při lezení jsou nezbytné. Vždycky je máme v obtížném terénu i tam, kde se už většinou používají cepíny, aspoň jedna pomůže na sestupu. Na regenerační trénink, jen abych si ulevil, je nepoužívám. To spíš třeba na lehčí trénink od 20 do 30 kilometrů, ale v kopcích. Obecně pomáhají i posílení vrchní části těla.

  1. Je potřeba nacvičit techniku práce s různými holemi?

Nedělám žádná speciální cvičení. Za tu dobu, co je používám, jsem se něco naučil. Technika se mění podle tempa a stavu kondice. Podobně jako třeba u běžek při bruslení jedeš někdy 1×1, jindy 2×1. Na skialpech zase spíš chytíš rytmus pohybu rukou. Když ti ubývá energie, musíš přejít do úspornější techniky, aby ses rychle úplně nevyndal.

  1. Lepší pestrý výběr, nebo univerzální model?

Jsem schopný většinu aktivit absolvovat s jedněmi holemi, těmi pro mě nejlepšími. Jsou to skládací Makalu FX 1 carbon, na trailový běh pak mám Neotrail FX 1 superlight. Robustnější hole mám na sjezdovky, ale spíš používám i tady ty skialpové. Na delší přechody si beru dvoudílné, na jednodenní túru mi stačí jednoduché, nepotřebuju měnit délku podle terénu.

  1. Detaily, doplňky a specifikace?

U zimních holí je pro mě zásadním požadavkem možnost výměny talířků, což už některé modely ani nemají. Potřebuješ nutně větší do hlubšího sněhu. Poutka se teď používají i při běhu stejná jako na běžkách, to mi ale nevyhovuje. Já mám při trecích raději jen volnější poutka, protože ty návleky mě trochu svazují ruce a taky se hodně potím. Poutka mají naopak tu výhodu, že si ve velké zimě můžu navlíknout větší rukavice.

  1. Jak je důležitá trvanlivost?

Teď jsou nové ultralehké hole na nejtěžší závody, na ně musíš dávat opravdu pozor. V záběru podrží vždycky, ale někdy s ní šlehneš a zlomí se. Proto v adventure race sice náhradní hole s sebou netaháme, ale máme je vždy připravené v boxu v každém depu. Univerzálnější modely s klidně o něco vyšší hmotností, i když stále karbonové, využiješ na více aktivit. Některé skládací mám na expedice tři i čtyři roky, a to je používám opravdu intenzivně.

  1. Další využití holí v dlouhodobější zátěži?

Na adventure race si potřebujeme co nejdřív odlehčit odjakživa, takže se tam používají už dlouho a samozřejmě. Od té doby, kdy se asi před pěti lety objevily ty lehké, rychloskládací modely, už není vůbec co řešit. Beru si je pravidelně. I když je nakonec nepoužiješ, mohou ti pomoci s oporou při lehkém zranění nebo úrazu. To se mi osvědčilo několikrát.

  1. Hůl jako technické nářadí?

Jednou se nám na závodech ve Španělsku na řece cestou do moře zlomilo pádlo. To je docela problém, protože používáme oboustranné kajakářské. Obvykle to řešíme klackem, ale my dali do pádla dvě hole a spojili to tejpovací páskou. Při expedicích v horách pomůžou hole jako náhražka při ve vichru zlomených tyčích ve stanu.

  1. Citový vztah k věrnému pomocníkovi?

Mám. Jedny hole se mnou byly na osmitisícovce Gašerbrum I už v roce 2013. Teď už nejsou in, technologie se vylepšily, ale vzpomínka zůstala. Mám je doma schované, nechávám je odpočívat a už je nikam netahám. Holí mám dostatek, ale vážím si materiálu. Pravidelně je i opravuju, ze dvou udělám jednu, když se to hodí.

  1. Jedna značka, nebo speciální mix?

Znám hole od více značek. Ale vybírám si partnery podle kvality produktů, a pro mě je Leki top, lídr na trhu. Také proto, že se zabývá i vývojem. Na druhou řada firem jen kopíruje ozkoušené koncepty. Já jim věřím a nikdy mě nezklamaly. Vím, že by se našly i o pár gramů lehčí modely, ale nejsou zase tak odolné. Volím Leki a jsem spokojený.

3x hole aneb čerstvá ochutnávka

Leki Ultratrail FX.One pomáhají v trailovém běhu. Jsou vybavené novým systémem poutek Trail Shark, prvním speciálně pro běžce. Hmotnost rukojetí byla díky novým ventilačním kanálkům snížena o 30 % ve srovnání se známým systémem Shark. Poutka Shark Frame Strap Mesh ze síťovaného materiálu přenášejí sílu přímo do středu hole. Díky štíhlému tvaru trnu se zaklesnete do rukojeti hole i se zavřenýma očima. Doplňkový výběžek na prodloužené rukojeti nabízí další možnosti úchopu. Verze 120 cm má po sbalení na délku jen 36 cm a váží pouhých 182 g. Doporučená cena: 4 590 Kč.

Leki Sherpa jsou trojdílné hole vyvinuté pro vysokohorskou turistiku. Vylepšená rukojeť Aergon Air dává díky pogumovanému hřbetu maximální přilnavost a kontrolu při sestupu. Skloněný úhel pomáhá zápěstí, aby optimálně vedlo a pokládalo hůl, čímž přispívá i k bezpečnosti pohybu na horách. Stabilní hliníkové hole jsou vybavené hrotem Flex Tip Long, takže talířek Big Mountain Binding Basket lze v případě přívalu sněhu vyměnit přímo na túře. Doporučená cena: 3 590 Kč. 

Leki Smart Supreme slouží nejlíp na nordic walking. Rukojeť z přírodního korku se pohodlně drží a díky systému Trigger Shark 2.0 poutko uvolníte během několika sekund, což je nesmírně pohodlné a bezpečné. Díky nastavovacímu systému Speed Lock 2.0 lze dvoudílné hole bleskově nastavit na správnou délku. Systém Smart Tip 2.0 umožňuje bleskovou výměnu mezi pryžovými koncovkami a výsuvným karbidovým hrotem, aniž byste museli pryž sundávat z hole. Doporučená cena: 3 090 Kč.

foto: archiv Tomáše Petrečka, Levelsportconcept

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *