Klikněte pro hledání

Běhy

Dynafit Ultra 50. Vytrvalá, ale rychlá. Lehká, ale odolná (horská kočka)

Sdílet

Jihotyrolsko-německý Dynafit, ten s bílým levhartem v erbu, se zaměřuje na pohyb v horách, zvlášť ten rychlý, což vtělil i do svého hesla Speed up. Ale i v botách máte ještě další výběr podle specifických požadavků/terénů. Ultra 50 je skvělá na delší tratě po náročných (horských) površích.

Jedná se o úspěšný model, v nabídce v barevných obměnách od první klasické černo-bílé běží do čtvrté sezony. Pevný a lehký, ale pohodlný, určený do terénu všeho druhu, obzvláště na kameny, kořeny i do bláta. Oproti lehce objemnějšímu a ještě tlumenějšímu modelu Ultra 100 (s vyšší podešví, širším patním košíkem a víc krytým šněrováním) jsou o 20 gramů lehčí.

Nazouvají se příjemně, s tradičně obměkčelým okrajem pod kotníkem. Provléknuté tkaničky se zakrývají v přednější části (invisible lacing systém), jinak úplně volný jazyk, lehce vypolstrovaný, má pro jistotu očko. Zpevněná polyuretanová vrstva TPU dosahuje vysoko po celém obvodu, zakrývá celou patu i palec. Tím chrání nohu proti okopům. A dobře se i omyje. Bohužel však ohbí mezi kloubem a přetažením ochrany ke šněrování vytváří prostůrek, kde přesně se může prodyšný mešový svršek začít lehce klubat. Větší vnější nápis supluje logo, značka stále potřebuje jasnou vizibilitu. I když vyznavači přírodního běhu už ji identifikují jasně celkovým designem.

Tlumení má výšku mezi 1 a 2 cm s nezvyklým dropem 8 mm. Ten podporuje došlap více do paty v únavě při delších bězích. Přináší však komfort vlastní až spíše ultra zbytnělým botám. Vzorek podrážky složené ze dvou částí (přední a zadní) tvoří řídčeji rozmístěné větší 4mm drapáky. Nezanášejí se blátem a fungují přesně, jak mají. To znamená, ve skalnatém terénu nepřekážejí, a v trávě nebo blátivém zaberou. Díky materiálu Pomoca podrží i na vlhkém povrchu kamenů nebo kořenů, ale nebudu přehánět s tvrzením, že se na něj přilepí. To ne, ale lehký skluz lze přesně identifikovat, takže se s ním naučíte rychle pracovat při volbě intenzity došlapu a následného záběru. Podrážka je tužší, což přispívá i k životnosti, ale na odraz velmi dobře reaguje.

Nejlepší využití najdou v horském terénu, protože drží nohu pevně a jistě, když řešíte každý došlap jiný, především na kamenitých stezkách a trailech. To platí nahoru a ještě víc potřebujete v nepředvídatelných sebězích. Tím spíš po třeba tří nebo čtyřhodinové štrapáci. Střih je spíše širší, pohodlný, podporující cirkulaci krve, ale s regulovaným utažením stále velmi stabilní. Vyšší odtlumení EVA pěnou doplňuje prodyšná stélka Ortholite. Patu pak naopak ještě diagonálně fixuje systém Heel Proloader. Díky němu se noha ani nehne třeba při delším šikmém traverzu, či hodně rozlítaném seběhu.

Ultra 50 jsem prověřil na Matterhorn Ultraks, při přípravě na něj v kamenném moři Bertechsgadenských Alp, ale i v Krkonoších. Příjemně se v nich běhá i rovinatým Klánovickým lesem po šotolinových nebo měkkých cestičkách, bez sebemenšího omezení proběhnete i delší kus po asfaltu. Dokonce se v nich i bezvadně jenom chodí, protože jsou lehké a pevné i na volno. Jenže to pak až zalitujete opotřebení podrážky…

Je to vynikající bota na běhání v horách, univerzální a speciální zároveň. Vzhledem k příznivé ceně bych vůbec neváhal s pořízením rovnou dvou párů, třebas v odlišné barevné kombinaci, souběžně. Nabízí se i verze s novou Gore-texovou membránou (GTX má 320 g), ale tu doporučuju pro více turistické než sportovní poběhávání. Kolekci pak doplníte ještě agresívnějšími – určenými pro závodnější použití – užší Alpine (270 g) nebo Sky DNA (dokonce 239 g), bohužel Feline Up už vypadla.

foto: Michal Beránek

Dynafit Ultra 50

běžecké boty

hmotnost: 290 g (8 UK)

drop: 8 mm

technologie: TPU, Pomoca, Eva, Ortholite, Heel Proloader

barevné kombinace: černá/bílá, světle/tmavě tyrkysová, žlutá/modrá, oranžová/modrá, vínová/modrá, žlutá/černá, černá/bílá s oranžovou

cena: od 2029 Kč (Rock point)

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *