Klikněte pro hledání

Kola

Nové příběhy Staré dámy jsou tady. Kdo napíše ty letošní?

Sdílet

Jeden rekord už letošní Tour de France překonala. „Vydali jsme naši nejtěžší knihu,“ prohlásil Aleš Lederer, šéf vydavatelství Prostor při křtu Nových příběhů Staré dámy. Třetí cyklistické knihy novináře Tomáše Macka. Má 896 stran.

„Nasbíral jsem materiálu na třikrát tolik,“ dodal autor. „Ale nevím, kdo by to vydal…“ Při práci na prvním díle hodně pátral v archivech a knihovnách, teď těžil ze svých vjemů, vzpomínek a emocí. Nové příběhy zachycují poslední desetiletí Tour de France, přidává postřehy z klíčových okamžiků Gira i Vuelty a sedm návštěv u českých účastníků Tour. „S odstupem času se otevřeli a nabídli jiné pohledy na známé události,“ říká Macek, dlouholetý reportér MF Dnes, dříve Sportu a Plzeňského deníku (mimochodem víte, že jeho maminka učitelka nechala na střední škole propadnout Pavla Nedvěda…, pozn red.). 

Jeho Příběhy Staré dámy patří k nejúspěšnějším sportovním knihám posledních let, prodalo se už přes 22 000 kusů a stále je k dispozici na pultech. Příběhy Corsa Rosa z Giro d´Italia jsou zhruba na třetině. Kam to dotáhnou Nové příběhy, kromě poutavých textů a fotografií také doplněné důkladnými statistikami? Cenná publikace ovšem stojí 1500 Kč.

A kdy se své české knihy dočká španělská Vuelta? „Ztratily se archivy, údajně je Baskové někde schovali před Španěly,“ krčí rameny Macek. „Znám se s Olanem, který mě trénoval, je to Bask. Řeknu mu, ať ti je někde vyhrabe,“ přislíbil jeden z kmotrů knihy René Andrle, bývalý člen týmu Once, nyní sportovní ředitel Israel/Premier Tech.

Knihu pokřtil také Roman Kreuziger, český rekordman Tour. „Nejhezčí zážitek? To se za deset let těžko vybírá. Asi start z Monaka v bílém dresu, který mně navlékal Fernando Alonso. V roce 2011 jsem si ji se zlomenou rukou hodně protrpěl. A o dva roky později zase hodně užil s Albertem Contadorem. Bohužel já měl skvělou formu a dojel jsem pátý, on horší a skončil čtvrtý… Ale strávili jsme tam čas s výbornou partou lidí,“ zavzpomínal.

Andrle jel Tour jen jednou v roce 2003 památné bitvy svého lídra Belokiho s Armstrongem, která skončila divokým finále čtyři kilometry před Gapem – Beloki se krutě rozbil v tekoucím asfaltu, kdežto Armstrong si přes pole dojel pro rozhodující náskok. „Pro mě je nezapomenutelné setkání s Armstrongem. Jak závodil, jak fungoval jeho tým, jak se choval k lidem okolo, všechny závodníky znal a zdravil je křestním jménem… Tehdy to byl jiný sport,“ vyprávěl.

A jak oba veteráni vidí letošní průběh? Nejprve z pohledu vlastního týmu… „Máme tři kluky na celkové pořadí, ale uvidíme, jak budou vypadat po prvních devíti velice těžkých dnech,“ říká Kreuziger, jeden ze sportovních ředitelů Bahrain Victorious. „Naši jsou na tom skvěle, Williams nebo Gee by měli něco ukázat, stejně jako zkušený Ackermann, který se těší na premiéru na Tour,“ věří Andrle.

A kdo vyhraje?  „UAE má silný tým do hor a Pogačar na Giru nemusel utratit moc sil, stihl i dobře zregenerovat,“ míní Kreuziger. Andrle namítá: „Pogačar je celý rok na vrcholu, tady si vybere jeden špatný den a porazí ho Vingegaard nebo Roglič.“

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *